Menu Zavřít

Knížecí hodování

24. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Zdařilé variace na staročeskou kuchyni

Není to dlouho, co se na Václavském náměstí mezi Duplexem a Jaltou objevila. Nejprve jsem měl za to, že jde o pouhou kavárnu se zahrádkou a jakýmsi prostorem uvnitř. Jednou jsem však zahlédl, kterak v útrobách domu mizí skupina příliš početná na to, aby se vtěsnala do nevelké místnosti, již jedinou bylo možné z chodníku spatřit. To samozřejmě vzbudilo moji zvědavost a já jsem vstoupil ihned za onou „delegací“ do nitra podniku s honosným jménem: Restaurant - café svatého Václava.
Procházel jsem jednotlivé sály, sestupoval po schodech níže a níže, zahýbal za rohy a objevoval nové a nové salonky. Jako první vás uvítá kavárensky vyhlížející místnost s mnoha sloupy a dlouhým robustním barem po jedné stěně. Stěny, kombinované z kamene a dřevěného trámoví, těžké, mohutné těleso baru a masivní nábytek propůjčují sálu vzhled až teutonský. Po projití kolem baru se otevře podobný, avšak výzdobou jinak koncipovaný celek. Nad dřevěným ostěním promlouvají k očím příchozího vlysy s freskami znázorňujícími zřejmě ponuré epizody ze života patrona české země. Jsou pojaty ve zvláštní barvě a velmi moderně. Prostory v podzemí už vyhlížejí klidněji, s tlumenější výzdobou, kterou vedle obrázků obstarávají v různých tónech vymalované stěny. Příjemné osvětlení nástěnnými svítidly, vzdáleně připomínajícími louče, je poněkud kouzla zbaveno intenzivním svitem lustrů. Usedám k „turisticky“ prostřené dvojce a v lístku, jehož obsah dalece předčí zpracování – nešvar nevzhledného, ale zřejmě účelného plastového provedení se projevil i zde – hledám, nač mám vlastně chuť. A protože podnik sám sebe inzeruje jako místo s tradičními pokrmy staročeské kuchyně, volím právě v této části nabídky.
V krátké chvilce, kterou mi personál ponechal mezi objednávkou a prvním chodem, zjišťuji, že byť je téměř plno, číšníci a servírky zvládají večerní shon s optimismem a bravurou. Nikde se nečeká, všude je založeno. A ještě se každý z procházejícího personálu stačí zeptat na vaše případná přání a potřeby. Vždy s úsměvem. Což v podnicích této velikosti a masového ražení vůbec nebývá běžným zvykem.
Když se na stole objevuje bujonka, zapomínám na okolí a hladově se věnuji jejímu obsahu. Kulajda je už napohled vydařeným dílkem kuchařovým. Hustá, smetanově zbarvená, opalizující a s ostrůvky drobně pokrájených brambor na hladině, zdobené zelenou natí, vzbuzuje všechny chutě do stavu pohotovosti. Chuť jen potvrdí, co už poznalo oko i nos. Vyvážená, zkomponovaná z jednoduchých sice, ale příjemných akordů použitých surovin, které se proplétají a různě rovnají vedle sebe za častého vedení té či oné stopy. Houby dodávají zvláštní lesní rašelinnou příchuť, vajíčko oživuje, brambory zklidňují dochuť. V té vede typická octovo-smetanová, lehce nakyslá dominanta, která ale „odsadí“ přesně v okamžiku, kdy tento valér nabývá posledního stupínku příjemnosti. Těsně předtím, než by se sousto stalo jednoznačně kyselým, znovu se vrátí ostatní komponenty, zaoblí a srovnají chuť a „zařídí“ harmonické, ladící zakončení.
Hlavním chodem mi bude pokrm ne až tolik frekventovaný, přitom však - když je správně ustrojen - zajímavý a lahodný. Poručil jsem si zapékané brambory s kuřecím masem. Opět jídlo nijak okázalé, které ovšem při vší své prostotě dokáže „rozbalit“ chuťový orchestr do aranžmá slušně velikého tělesa. Na pánvičce, ve které byla krmě připravena a v níž je i servírována, vidíte nejprve homogenní vrstvu zlatavě žluté vaječné krusty po celém povrchu. Prokláta vidličkou uvolní burcující odér s převahou sýrovo-smetanovou, kde se v pozadí skrývají tóny masa. V ústech se sousto rozplývá a uvolňuje přitom vějíř chutí, kde se zprvu prosazuje cibule, přidá se k ní pohlazení smetany a vše podloží zemitá příchuť brambor. Maso, vláčné a šťavnaté, je tak jemné, že se v konečném akordu jen těžko prosazuje a jeho chuťová přítomnost je sotva zbadatelná. Na úplném konci se jemné valéry kuřecího přece jen dostanou o délku dopředu a dodají prajednoduchému soustu něco noblesy. Jídla je však tolik, že v polovině porce s lítostí házím ručník do ringu a nedojídám. Ale opravdu jen skrze kvantum jídla před sebou a jeho mimořádnou sytost.
Stejně dopadl i staročeský koláč, který jsem si nedokázal odpustit. Ještě teplý, vonící vanilkou a se všemi možnými dobrotami na povrchu – byl tu tvaroh, dvojí povidla a hrozinky, byl příjemným závěrem vydařené večeře na staročeské variace.
V ceně – činila 560 korun – se projevilo i procento za atraktivní adresu. Ve srovnání s podniky Václavovi podobné je usazena o jeden dva schody výše. I tak se s přihlédnutím úrovni restaurace, především však k rychlé a veskrze příjemné obsluze i kvalitě originální kuchyně, dá považovat za přijatelnou.

Value for money: 7/10
+ obsluha, která v podmínkách restaurace se stovkami míst zdařile navodila atmosféru pohody a až osobní péče
- kombinace hlučné hudby a těžkého, špatně větraného ovzduší v dolní části restaurace

Restaurant - café svatého Václava
Václavské náměstí 39, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 224 236 837
e-mail: info@borskygastro.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 09.00-23.00
  • Počet míst: zahrádka 30, restaurace 200
  • Kuchyně: tradiční staročeská s podílem mezinárodní
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina, italština, ruština, španělština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, francouzština, italština, ruština, španělština
  • Původ nabízených vín: Česko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 52 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Bramboračka podle našich babiček (brambory, zelenina, žampiony, majoránka, česnek) 50 Kč
Platíčko domácích paštik (mandlová paštika a srnčí hřbet, nakládané cibulky, zeleninová obloha) 130 Kč
Zapečené krevety – kreole (sýr, smetana, brandy, paprika mix, cibule, kečup, tygří kreveta,
krevety loupané, toasty, zeleninová obloha) 150 Kč
Míchaný salát sv. Václava (okurky, rajčata, ředkvičky, uherák, česnek, bílé víno, smetana, jogurt) 190 Kč
Zelný salát s mrkví (zelí, mrkev, citronová šťáva, cukr) 60 Kč
Špíz tří barev (kuřecí maso, vepřové maso, svíčková, uz. krkovice, angl. slanina, cibule, kari,
chilli, přírodní americký brambor, zeleninová obloha) 390 Kč
Vepřová plec po selsku s bílým zelím a bramborovým knedlíkem 230 Kč
Pečený domácí králík se špenátem, bramborovým knedlíkem a bramborami 350 Kč
Špenátové nudle se žampiony 190 Kč
Houbové rizoto 150 Kč
Lívance s povidly a šlehačkou 120 Kč

MM25_AI

Výběr z nápojového lístku:
Plzeňský Prazdroj 0,3 l 50 Kč
Sekt Vranov 0,75 l 2900 Kč
Neburské 0,75 l - VS Lechovice 250 Kč
Pálava 2003 – výběr z hroznů 0,75 l – VS Lechovice 990 Kč
Rulandské bílé 2001 ledové víno 0,2 l – VS Lechovice 2500 Kč
Cabernet Sauvignon Rosé 0,75 l – VS Lechovice Kč 690 Kč
Rulandské modré 0,75 l – VS Lechovice Kč 390 Kč
Modrý Portugal cuvée 2002 0,75 l – VS Lechovice Kč 690 Kč

  • Našli jste v článku chybu?