Menu Zavřít

KOBKA ZUŘÍ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Škoda Plzeň

PRAHA – Státní Konsolidační banka vyhlásila válku plzeňské akciové společnosti Škoda, když jí minulý týden vypověděla stabilizační dohodu. Dvoumiliardové pohledávky věřitelů se tedy stávají okamžitě splatnými a plzeňské firmě hrozí bankrot. Státní instituce Škodu nařkla z toho, že jí odmítá prodat akcie Škody Holding, a předat tak kontrolu nad strojírenskou skupinou, čímž se brzdí její restrukturalizace.

Vedení Škody však tvrdí, že to není pravda. „Pokud i nadále nebude Škoda plnit usnesení valné hromady, je Konsolidační banka připravena podniknout vůči firmě další nezbytné kroky, které povedou k úspěšnému konci restrukturalizace Škody Holding, zdůraznil mluvčí banky Jiří Pekárek.

Důvodem vypovězení Stabilizační smlouvy byla skutečnost, že vedení Škody, a. s., podmiňovalo prodej akcií Škody Holding pro Konsolidační banku zcela nepřijatelnými podmínkami, týkajícími se zástav na nemovitosti a převzetím podrozvahových závazků Škody, a. s., v rozsahu zhruba osmi a půl miliardy korun. Navíc nemovitosti, které měly odkoupit od akciové společnosti jednotlivě dcery holdingu, měly být oceněny na základě vyhlášky o oceňování nemovitostí, což by je zdražilo vysoko nad tržní ocenění. Škoda, a. s., by se takovým postupem stala čistou a zdravou firmou disponující nezastavenými nemovitostmi, zatímco nový holding by byl předlužen.

WT100

Škoda Holding loni převzala od předlužené Škodovky devatenáct rozhodujících výrobních firem, jejím majoritním vlastníkem se stala akciová společnost Škoda, jež nyní spravuje nemovitosti, část ochranné známky a drží podíly ve zbylých dcerách. Konsolidační banka získala 48 procent akcií. Majority měla dosáhnout tím, že koupí od Škody osmnáct procent akcií a na oplátku jí odpustí dluhy za 850 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).