Pětašedesát minut. To je doba, již zabere cesta vlakem z Liberce až do stanice Varnsdorf – pivovar Kocour. Zastávka moderního střihu tu vyrostla a začala fungovat na přelomu let 2013 a 2014.
Majitel zdejšího pivovaru Josef Šusta, velký milovník železnice, si tak po třech a půl letech příprav a jednání splnil svůj sen.
Varnsdorfský podnik Kocour je ale mnohem starší. První várku tu založili už v roce 2008 a velmi rychle se stali vyhledávanými experty na svrchně kvašená piva. I díky tomu, že v začátcích byla zdejší značka spojena se jménem Jana Kočky, který díky své práci stevarda okusil po světě mnoho piv a jako jeden z prvních je pak v Česku začal i vařit. Po několika letech se však Kočka zaměřil na svou značku Nomád a tím, kdo dnes stojí za varnsdorfskou výrobou, je Daniel Vostatek.
„Varnsdorfský pivovar Kocour byl jedním z průkopníků nového pohledu na pivo a pivovarnictví v Čechách. Ukázal domácímu konzervativnímu pivaři, že pivo nerovná se jen chlazená desítka v lednici. Pivo je víc než český ležák, báječně se skloubí s gastronomií a dá se pít podle ročního období nebo nálady,“ vysvětlují Varnsdorfští svou filozofii, která platí už dvanáct let. Ročně tu uvaří několik tisícovek hektolitrů spodně i svrchně kvašených piv a speciálů, jejichž receptury často vznikaly se sládky ze zahraničních craftových podniků.
Studentská pro manažery
Aktuální kondici Varnsdorfských jsme jako obvykle otestovali na dvou pivech.
Tentokrát tím prvním byla Studentská 10°, což je světlé výčepní s příjemnými 3,5 procenta alkoholu. Světle zlatá a čistá barva hned po nalití do sklenice uvozuje, že tohoto blízkého setkání netřeba se bát a pivo bude lehké. Ve vůni se slabě odráží chmel, hořkost šišek je mírně cítit i v osvěžující chuti. Desítka má dobrou pitelnost, a je tak především vhodným zpestřením přes den, kdy člověk ví, že jeho práce ještě nekončí, a potřebuje si odfrknout. Ať už u počítače, nebo třeba během práce na zahradě.
Za zástupce svrchně kvašených produktů byl protentokrát vybrán Catfish Sumeček 11°. Opět jde o poměrně lehké pivo, konkrétně tedy American Pale Ale s atraktivním 4,1procentním alkoholovým nábojem. Pivo se rodilo ve spolupráci Kocoura se zaoceánskými kolegy z podniku Ballast Point v kalifornském San Diegu.
Ze sklenice stoupá těžší citrusový odér, barva je průzračně jantarová. V ústech se pomalu rozbaluje příkrá pelyňkovost a chuť se dostává až do očistně bylinkových oblastí. Je to velmi příjemné pivo s výbornou pitelností.
Varnsdorfský pivovar Kocour Rumburská 1920, Varnsdorf Sládek: Daniel Vostatek Založeno: 2008 Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: svrchně kvašenou lehkost Catfish Sumeček 11° Otevřeno: v normální dobu každý den od 10.00, nyní podle aktuálního nařízení vlády
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz