Menu Zavřít

KOCOURKOV VÁS ZDRAVÍ

20. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Občané, jimž podniky zadržují mzdy déle než dva měsíce, se konečně domohli vládní pomoci. Ministerstvo financí uvolní čtyři sta milionů korun a z těchto milionů budou obce moci postiženým poskytnout bezúročné půjčky. Maximálně na dva roky, maximálně deset tisíc. Diskuse o tom, že je to nesystémové opatření, že je to málo peněz, jsou sice možné, leč dosti zbytečné. Lidem, kteří jsou v nouzi, jsou takové řeči prostě fuk. Podstatná je pro ně alespoň nějaká pomoc, neboť mnozí z nich jsou dnes skutečně ve stavu finanční nouze.

Nakonec to došlo i politikům. A je docela zábavné a také poučné pozorovat, jak se teď perou o zásluhy.

Uvolnění peněz ze státního rozpočtu navrhl šéf poslaneckého klubu KSČM. A poslanci - bez rozdílu stranické příslušnosti - výjimečně na komunistický návrh kývli. Neobvykle si přitom odpustili i ideologické fráze, ojediněle ukázali, že se dokážou řídit i rozumem.

Normální lidské gesto Parlamentu ovšem nemohli jen tak nechat ležet ladem političtí vůdci, kterým najednou došlo, že zaspali a politické body budou sbírat úhlavní nepřátelé. Právě ti, kteří podle slov odborářského vůdce Richarda Falbra „ukradli odb orům demonstraci před Poslaneckou sněmovnou.

MMF24

Ministr práce a sociálních věcí okamžitě označil návrh komunistického poslance za běžný nástroj sociální politiky, jenž je také běžně používán, neb si nelze představit, že by kabinet nereagoval. Premiér se pokusil rozhodnutí sněmovny shodit poznámko u, že o zmíněnou částku vzroste deficit státních financí.

Korunu všemu dění ovšem nasadila čtyřkoalice. O dva dny později, po schůzce se šéfem Českomoravské komory odborových svazů, si rozhodnutí dolní komory hbitě osvojila a začala ho vydávat za vlastní. Aby toho nebylo dost, křesťanský lídr Kasal si ještě posypal hlavu popelem. Tři týdny potom, co Parlament vrátil vládě návrh zákona o konkursu a vyrovnání, na což odboráři reagovali demonstracemi, prohlásil: Byla chyba, že opoziční poslanci vrá cení předlohy podpořili. Úspěšně mu přitom sekundoval úřadující předseda Unie svobody Karel Kühnl. I čtyřkoalice by prý v případě nutnosti mohla podpořit vyhlášení stavu legislativní nouze, aby byl rychle projednán návrh zákona o ochraně z aměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Nu, bližší košile než kabát. Když v zákonu zůstanou systémové vady, a právě ty mu pravicoví poslanci vyčítají, dá se přece novelizovat. Teď je důležitější sbírat body.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).