Menu Zavřít

Koho svírá Krakatice?

28. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Útržky z policejního spisu byly několikrát použity v politickém boji

Na trhu s informacemi je to už delší čas jeden z nejžádanějších artiklů. O čem je řeč? O policejním spisu s názvem Krakatice, čítajícím přes deset tisíc stránek záznamů odposlechů a informací od policejních „práskačů“. Tajná operace, kterou protikorupční policie odstartovala v devadesátých letech, měla rozkrýt vazby podsvětí na politiky. Teď ale vyšlo najevo, že se ze svazku ztratilo zhruba šestnáct set stran přepisů odposlechů, které měly být skartovány.
Spis Krakatice, založený především kvůli mafiánskému bossovi Františku Mrázkovi, působí už léta jako magnet na podsvětí, politiky i novináře. Informace z něj by totiž bylo stále možné použít k zastrašování nebo k vydírání některých vlivných osob. Především politiků.

Poznatkový spis

„Krakatice byla z mého pohledu poznatkový spis, v němž se sdružovaly informace ze všech možných směrů způsobem, který asi už neodpovídá dnešním potřebám. Je ukončená, je uložená v archivu. Je-li zjištěna nová skutečnost, pak se použije v rámci vyhodnocení. Když o ni požádá jiná služba, pak také spolupracujeme, ale není na tom už nic, abych tak řekl, zvláštního,“ popisuje mýty opředený dokument šéf protikorupční policie Jiří Novák.
Některé informace z Krakatice se v médiích už objevily. O kom jsme se tedy zatím mohli dočíst, že se stýká s lidmi, kteří nejsou příliš loajální k tomuto státu? Například o bývalém šéfovi hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Josefu Hojdarovi z ČSSD nebo o kdysi vlivném poslanci ODS Vlastimilu Tlustém. To, že se jeho jméno v Krakatici vyskytuje, teď nově přiznal i ministr vnitra Ivan Langer. Popírá však, že by byl někdy v kontaktu s lidmi, kteří se v odposlechnutém telefonátu baví o tom, že ho údajně řídí.

Mimo policii

Na to, že z Krakatice zmizelo šestnáct set stránek s odposlechy z roku 2000 přišla letos Inspekce ministra vnitra. Proč se začala o uzavřený spis zajímat? „Řešíme únik informací z policejních spisů na základě novinových článků a publikované knížky Kmotr Mrázek,“ vysvětluje mluvčí inspekce Martina Lídlová. Při prověrce se přišlo na to, že část svazku měla být skartovaná, ale údaje o dokončení skartace chybějí. Ivan Langer se proto domnívá, že se odposlechy dostaly mimo policii. „Neznám obsah odposlechů, neumím tudíž spekulovat, o koho jde, koho se to konkrétně týká. Vedle toho bohužel od té doby uplynulo už osm let a v tuto chvíli není možné stíhat konkrétní osoby, které jsou podezřelé z takového profesního selhání,“ odpovídá Langer na otázku, o čí odposlechy jde. Jména tří podezřelých bývalých ochránců pořádku jsou známá, ale to, že si část spisu odnesli domů, jim asi stěží někdo prokáže.

Realita

Bezpečnostní aparát rozpohyboval kvůli Krakatici autor knihy Kmotr Mrázek - reportér Mladé fronty Dnes Jaroslav Kmenta. V knize zmiňuje mimo jiné i odposlechy Mrázka s bývalým bezpečnostním šéfem Národního bezpečnostního úřadu Martinem Hejlem a jejich údajný vliv na tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse. „Nevím, jak by mne měl František Mrázek využívat jako tajného informátora. A vůbec mi není jasné, jak jsem mu měl jeho lidi dosazovat někam do funkcí ve státní správě, natož k bývalému ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi. Pokud jsem v telefonickém rozhovoru s Mrázkem hovořil o kontaktu na Grosse, je dost možné, že jsem měl zájem vyřešit vzájemnou antipatii těchto dvou osob. O tom, že existovala, nelze pochybovat a měl jsem dojem, že zbytečně. Grossovi kdosi namluvil, že Mrázek je osoba, která ho chce zlikvidovat. Taková je realita,“ říká Hejl. A jedním dechem dodává: „Kdybyste zveřejnil devět z deseti odposlechů kohokoli, kdo se pohybuje kdekoli blízko politiky, pak by to také vyznělo takto mafiánsky a hrůzostrašně.“ Přestože se o Krakatici hovoří jako o studnici zásadních materiálů, nikdo kvůli ní nebyl nikdy obviněn. Útržky z ní však už byly několikrát použity k podpásovému politickému boji. Žádný únik z ní ale nikdo nevyšetřil. A v bezpečnostních kuloárech se proslýchá, že o „vykuchaném hlavonožci“ ještě uslyšíme.

CIF24

Souvislosti

Tajná operace protikorupční policie z devadesátých let, která měla rozkrýt vazby podsvětí na politiky.
Spis Krakatice má přes deset tisíc stránek záznamů odposlechů a informací od policejních „práskačů“.
Ze svazku se ztratilo zhruba šestnáct set stran přepisů odposlechů, které měly být skartované.
Inspekce ministra vnitra řeší únik informací z policejních spisů na základě novinových článků a publikované knížky Kmotr Mrázek.

  • Našli jste v článku chybu?