Menu Zavřít

Kolaps českého sportu nehrozí, tvrdí Valachová

15. 6. 2017
Autor: čtk

Mluvit o kolapsu českého sportu a ohrožení sportování mládeže je přehnané, myslí si ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Valachové je líto, že zástupci sportovních spolků a největších svazů trvají na rozdělení sportovních dotací z ministerstva podle původních pravidel zveřejněných letos v únoru. Úřad prý sportovcům opakovaně vysvětlil důvody, které ho vedou k vypsání nového programu.

Sportovní funkcionáři většiny velkých svazů odmítli podat žádosti do nové výzvy, kterou ministerstvo vypsalo po vypuknutí aféry spojené s ovlivňováním dotací v sekci sportu. Původní dotace rozdělilo sice už 15. února, ale nevyplatilo je. Nové žádosti měly svazy podat do 9. června, jejich podmínky ale velké svazy považují za nesplnitelné a nechtějí se pod ně podepsat. Pokud ministerstvo svazům nevyplatí dotace podle původního programu, chtějí se sportovní funkcionáři bránit právní cestou.

„Paní ministryni mrzí, že se někteří zástupci českého sportovního prostředí rozhodli razantně vymezit ve věci jednoho neinvestičního programu z deseti, programu V - činnost sportovních svazů,“ uvedlo dnes tiskové oddělení ministerstva. Zásah policie, která obvinila z možné manipulace s dotacemi náměstkyni Simonu Kratochvílovou, podle resortu zpochybnil hodnotící proces i samotný původní program. Úřad proto údajně nemohl postupovat jinak, než původní program zrušit a vypsat nový.

„V této zcela mimořádné situaci ministerstvo školství usilovně pracuje na tom, aby schválení a doručení dotací probíhalo co nejrychleji. Jde o financování sportu fair play,“ stojí v tiskovém prohlášení úřadu.


Pelta s Kratochvílovou prý způsobili půlmiliardovou škodu. Čtěte více

 Miroslav Pelta


Zástupci sportovců opakovaně upozornili, že původně vypsaný program V měl být vyplacen do konce března a krizi přitom způsobilo policejní vyšetřování až na začátku května. Předseda České unie sportu Miroslav Jansta ve středu řekl, že selhala státní správa a ministerstvo porušuje zákon a pravidla vlády pro podporu sportu.

Do nového neinvestičního programu vypsaného ministerstvem počátkem června se přihlásily jen některé ze svazů, většinou ty s malou členskou základnou. Ministerstvo školství tvrdí, že o peníze zažádala téměř polovina sportovních svazů, které své peníze obdrží do konce června. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ale ve středu uvedl, že sport v novém programu nezažádal o více než 80 procent dotací.

EBF24

Podle ministerstva jsou od jara vyplaceny dotace ve výši 1,1 miliardy korun z programů na podporu reprezentace a talentované mládeže. Od června se průběžně vyplácí peníze na sportování dětí a mládeže ve sportovních klubech. Na tyto účely bylo zatím odesláno 500 milionů korun a následovat bude dalších 300 milionů korun. „Je proto přinejmenším přehnané mluvit o kolapsu českého sportu a ohrožení sportování mládeže,“ uvedlo ministerstvo.

Dále čtěte:

Pelta se vzdal funkce předsedy FAČR. Fotbal vedou Berbr a Zlámal

Obhájit kariérní řád a skončit. Valachová demisi nestáhne

Valachovou nahradí Štech, oznámil Sobotka. Zástupci škol kandidáta chválí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).