Menu Zavřít

Kolář prezidentem být nechce. Drahoš nejspíš kandidaturu na Hrad zkusí

23. 3. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Někdejší diplomat Petr Kolář oznámil, že nebude kandidovat na prezidenta. Naopak velmi pravděpodobná je kandidatura odstupujícího předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše.

Bývalý velvyslanec v Rusku a v USA Petr Kolář se včera rozhodl vzdát svou prezidentskou kandidaturu, kterou zvažoval několik měsíců. Z toho důvodu se dokonce stal jedním z kandidátů takzvané Kroměřížské výzvy, která si dala za cíl najít protikandidáta současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Kolář už se nezúčastní ani první debaty této výzvy, kde měl v neděli vystoupit mimo jiné s europoslancem Jiřím Pospíšilem.

„Nechci kandidovat jen s negativní motivací porazit Miloše Zemana. Prezidentem by se měl stát někdo, kdo jím chce skutečně být,” zdůvodnil Kolář týdeníku Euro své rozhodnutí. Ještě před několika dny, když Miloš Zeman oznámil svou opětovnou kandidaturu, přitom Kolář působil odhodlaně a uvedl, že Zemanova účast ve volbách je jednou z hlavních podmínek k tomu, aby kandidoval také.

Kolář měl tento týden naplánovanou klíčovou schůzku, na níž se mělo o jeho kandidatuře rozhodnout. Zda se jednalo o schůzku k případnému financování kampaně, někdejší diplomat neupřesnil.

„Vidím tu jiné vhodnější kandidáty,” dodal ke svému rozhodnutí Kolář. Mezi nimi jmenoval především Jiřího Drahoše. Podle informací týdeníku Euro od několika zdrojů z blízkého okolí bývalého předsedy Akademie věd ČR je Drahoš už rozhodnutý kandidovat. Přestože veřejně stále tvrdí, že se ještě rozmýšlí. „Vážně to zvažuji. Více teď neřeknu. Své rozhodnutí oznámím nejpozději příští týden,” řekl Drahoš.

Akademik získává i významnou politickou podporu. Jako prezidentského kandidáta by ho podpořila KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, část TOP 09 a podle informací týdeníku Euro jsou mu nakloněni i někteří sociální demokraté včetně premiéra Bohuslava Sobotky.

CIF24

Přečtěte si exkluzivní rozhovor s dalším z prezidentských kandidátů:

Michal Horáček: Jen já a lidi

Michal Horáček

Čtěte dále:

Zeman chce být dál prezidentem. Kandidaturu potvrdil svým příznivcům

Šéf Rusnokova premiérského kabinetu Štogl chce kandidovat na prezidenta

Pithart zřejmě nebude kandidovat na prezidenta. Fyzicky by to nezvládl


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).