Kromě základního sortimentu vaří i několik exotických piv podle vlastních receptů. Třeba na podzim to bývá Libeňský datel 11°. „Jde opolotmavé pivo, kde jsem použila datle. Čepovat se začalo na oslavách 28. října,“ popisuje sládková. To je den, kdy si svůj vznik připomíná nejen Československo, ale i libeňský minipivovar. Letos oslaví už šesté narozeniny. A Petra Šárková si odškrtne další rok své kariéry sládkové.
Že se jednou chce živit výrobou piva, jí prý bylo jasné hned od školní praxe.
„Tam mě to začalo hodně bavit, příjemně to na mě zapůsobilo,“ vzpomíná na několik týdnů strávených v Břevnovském klášterním pivovaru svatého Vojtěcha.
V současnosti už má sice v Kolčavce i podsládkovou, většina věcí ale stále zůstává na ní. V Libni stejně jako v každém jiném minipivovaru platí, že sládek musí zvládat několik řemesel.
Jdeme se napít. Seznamování s libeňským podnikem zahajujeme u zdejší klasiky, která nikdy nesmí chybět na výčepu s devíti pípami. A sice Kolčavka 11°.
Světlý ležák si v sobě nese 4,5 procenta alkoholu, voní po chmelu. I když se dnes vaří především svěží jedenáctky, tato je poměrně sytá a těžší. Díky nevýrazné hořkosti je dobře přístupná téměř všem.
Těžko říct, jestli jsem si mohl v aktuální nabídce najít lepší protipól, ovšem Kolčavka Ale 13° nabízí všechno to, co světlá jedenáctka nemá. Už grepový závan linoucí se ze sklenice povznáší, v ústech zase oblažuje citrusová hořkost, čímž svrchně kvašená třináctka dostává další grády. Tento speciál stojí za výlet do Libně! •
Pivovar Kolčavka Nad Kolčavkou 907/8, Praha-Libeň Sládková: Petra Šárková