Menu Zavřít

KOLEČKO KE KOLEČKU

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Hayes Lemmerz Autokola

OSTRAVA (ČTK) – Výrobce ocelových diskových kol Hayes Lemmerz Autokola zahájil počátkem července produkci kol pro vysokozdvižné vozíky. Investice do nového závodu, který postupně zaměstná kolem pětaosmdesáti lidí, dosáhla devadesáti milionů korun. Přípravné práce projektu byly zahájeny již na sklonku loňského roku. Ředitel podniku Erich Zipser uvedl, že jde vlastně o přenesení výroby z Německa do Ostravy, přičemž celé zařízení je kompletně renovováno.

Nový závod již odeslal první dodávky pro zahraniční zákazníky, naplno začne výroba fungovat na podzim. Ještě letos má firma vyrobit sto tisíc kol, v plném provozu má roční kapacita výroby dosáhnout téměř tři sta tisíc kol.

Hayes Lemmerz Autokola loni zaznamenal pokles tržeb o šest procent na 1,07 miliardy korun. Čistý zisk naopak narostl na více než sto milionů korun z předloňských pět–ašedesáti. Téměř dvě pětiny kol odebírá mladoboleslavská automobilka Škoda. Významnými odběrateli jsou také německý a belgický Opel a německý Volkswagen. Export přesahuje 56 procent produk–ce. Letos firma plánuje zvýšení tržeb na 1,3 miliardy korun a vývozu na pětašedesát procent.

CIF24

Ostravský podnik má základní jmění 1,2 miliardy korun a zaměstnává 430 pracovníků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).