Menu Zavřít

Kolumbie vyhlásila jednodenní daňové prázdniny, v obchodech nebylo k hnutí

20. 6. 2020
Autor: Profimedia.cz

V řadě kolumbijských měst včetně metropole Bogoty vzaly tisíce lidí během pátku útokem obchody, aby využily slevy v „den bez DPH“ (daně z přidané hodnoty). Šlo o první ze tří takových dnů, jimiž chce vláda podpořit ekonomiku postiženou omezeními kvůli pandemii covidu-19. Podle deníku El Espectador ale takové opatření bude mít jen malý efekt v době největší ekonomické krize v historii země.

Už od časných ranních hodin čekali Kolumbijci v Bogotě, Medellínu či v Cali dlouhé fronty. Měli sice ochranné roušky, mnozí ale ani před obchody nedodržovali bezpečné rozestupy, které mají chránit před šířením nákazy. Poté se mnohde nahrnuli do obchodů v tlačenici jeden přes druhého, ač opatření vlády stanoví, že obchody smí zákazníci nyní zaplnit jen asi z jedné třetiny.

Mnohé obchody prodloužily otevírací dobu, aby prodaly co nejvíce zboží. Místní zpravodaj serveru Infobae ale upozornil, že někteří obchodníci v předchozích dnech zvýšili ceny, aby i při páteční slevě co nejvíce utržili.

Stejný „den bez DPH“ má být v Kolumbii ještě 3. a 19. července. Sleva 19 procent, stejně jako činí DPH, se má týkat například oblečení, elektrospotřebičů či sportovního zboží.

Na slevy je koronavirus krátký

Kolumbijci zaplnili obchody den poté, co v zemi přibyl rekordní počet potvrzených případů covidu-19 za den - 3 171, což je nejvíce od prvního odhaleného případu v zemi začátkem března. Ve středu místní úřady oznámily 2 115 nově nakažených. Celkem eviduje Kolumbie už 60 217 nakažených a 1950 úmrtí s covidem-19. V této padesátimilionové zemi dosud provedli na 550 tisíc testů na koronavirus.

CIF24

I přes stále rostoucí počty případů už kolumbijská vláda zmírňuje opatření, která proti šíření koronaviru vyhlásila v březnu. Postupně otevírá některé sektory, včetně například restaurací, ovšem podle epidemické situace v regionech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).