Menu Zavřít

Komárkova válka

28. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Antimonopolní úřad může zachránit investice firmy SPP Bohemia

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dále vyšetřuje spojení německé RWE a Transgasu. Antimonopolní úřad poslal 13. března právnímu zástupci RWE, firmě White & Case, Feddersen, dopis, v němž mu toto rozhodnutí sdělil (EURO 12/2002). Týdeník EURO má informace, že dopis vyvolal rozčarování nejen na úřadu vlády a ministerstvu financí, ale i na Fondu národního majetku (FNM), protože Bednář se před několika týdny několikrát vyjádřil v tom smyslu, že v případě plynárenství ze strany svého úřadu neočekává překážky. ÚOHS měl řízení, které zahájil 5. února, dokončit do 15. března. „Nevidíme žádné potíže, uvědomujeme si, že český antimonopolní úřad potřebuje více času na posouzení tohoto spojení,“ komentoval rozhodnutí ÚOHS na tiskové konferenci v Essenu předseda představenstva společnosti RWE Dietmar Kuhnt.

Král Bednář a zákon.

„Šachy jsou hra královská, pro ÚOHS je ale rozhodující znění zákona,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí úřadu Kristián Chalupa s tím, že odmítá spekulaci o politických souvislostech prodlužování řízení. Chalupa reagoval na článek s názvem „Šachy lidovců?“, v němž týdeník EURO poukázal na pravděpodobné politické zájmy lidoveckého šéfa ÚOHS Josefa Bednáře pár měsíců před volbami. „Je třeba opakovaně zdůraznit, že se ÚOHS musí zabývat řadou připomínek, které ve věci spojení RWE a Transgasu obdržel. Pokud by se jimi nezabýval, mohl by být zase obviněn, že rozhoduje příliš rychle, neuváženě, nezodpovědně. Antimonopolní úřad vydá rozhodnutí v dané věci v souladu se zákonem, tedy do pěti měsíců od zahájení řízení. Celková délka řízení je však také závislá na kvalitě součinnosti účastníka řízení,“ říká Chalupa.

Komárkovy vidle.

Jeden z problémů, na který ve zmíněném dopise vrchní ředitel ÚOHS Vladimír Stankov upozorňuje (EURO 12/2002), je možnost zabránění „dodávkám konkurenčního plynu z těžby na území ČR a konkurenčním službám skladování na území ČR ve prospěch těchto zákazníků“.
„Jsme účastníky trhu a proto nás ÚOHS vyzval, abychom se k prodeji vyjádřili,“ řekl týdeníku EURO šéf SPP Bohemia Karel Komárek mladší. Připouští, že monopolní vlastník českého plynárenství může zablokovat využívání jeho zásobníků, které patří firmě Moravské naftové doly, tvrdí však, že by se tím plyn prodražil. Komárek říká, že zásobníky mají sloužit ve špičkách a jejich plyn by měl být pro tyto dodávky levnější než případné dovozy ze zdrojů RWE v zahraničí.
Otázkou však je, zda SPP Bohemia bude mít ve svých zásobnících konkurenceschopný plyn. Jestliže se Česko stane členem Evropské unie, přístup k zásobníkům bude otevřen všem zájemcům minimálně ze střední Evropy. Avšak zásobníky Komárka v Bojanovicích a Dambořicích jsou malé a v plynárenském byznysu platí, že čím menší zásobník, tím větší jsou náklady. A tím větší bude také riziko, že cena plynu z malých zásobníků bude konkurenceschopná. Těžko lze předpokládat, že by RWE nakupoval nekonkurenceschopný plyn od kohokoliv. Zásobník v Bojanovicích je sice propojený na Slovensko, není však napojen na české plynárenství.

CIF24

Investice na nule?

Komárek, jehož SPP Bohemia je majetkově spojena s Ruhrgasem, počítal s tím, že privatizace plynárenství v Česku dopadne stejně jako na Slovensku. Transgas ale získal RWE a Komárkovi hrozí, že důsledkem tohoto rozhodnutí vlády o privatizaci utrpí jeho investice do českého plynárenství velké finanční ztráty.
SPP Bohemia drží v Severomoravské plynárenské (SMP) 20 procent, ve Východočeské plynárenské(VČP) téměř 19 procent akcií a malý podíl v Jihomoravské plynárenské. Konsorcium Ruhrgas/Gaz de France/Gazprom však získalo prostřednictvím privatizace podniku Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podíly i ve dvou českých distribučních firmách: ve VČP 9,99 procenta a v SMP 8,51 procenta akcií. Přes SPP Bohemia, kterou vlastní spolu s Ruhrgasem a rodinou Komárků, má však skupina SPP ve východočeské distribuční společnosti 45 procent a na severní Moravě blokační minoritu.
Spekuluje se o tom, že spojení RWE s Transgasem nakonec ÚOHS schválí, ale například s podmínkou, že se RWE zbaví některých distribučních společností. Které by to mohly být, se přímo nabízí: SMP a VČP. Nezíská-li SPP Bohemia spolu s SPP alespoň v jedné ze dvou zmíněných distribučkách majoritu, jejich investice se nevrátí, protože s dividendami v příštích několika letech počítat zřejmě nebude možné.

Němci válčit nechtějí.

Ruhrgas a Gaz de France jsou velkým konkurentem RWE a po převzetí SPP mohou mít rozhodující vliv na budoucí zisky českého Transgasu. Konsorcium totiž může ovlivnit nejvýnosnější byznys Transgasu: přepravu plynu přes české území. Gazprom je dodavatelem plynu z Ruska, jehož jsou Ruhrgas a Gaz de France hlavními západoevropskými odběrateli. Protože mohou začít dopravovat plyn z Ruska přes Rakousko, mají nyní v ruce pádný argument, jak přitlačit Transgas a jeho nového majitele přinejmenším ke snížení tranzitních poplatků, které dosud přispívaly k hospodaření Transgasu zhruba deseti miliardami korun ročně a firma by bez nich byla ve ztrátě.
Hrozba přepravy přes Rakousko je důležitou kartou ve hře. Konkurenti RWE však tvrdí, že válku nechtějí. „Nepřijímáme rozhodnutí proti někomu,“ řekl po slavnostním podpisu privatizační smlouvy v Bratislavě prezident Ruhrgasu Burckhard Bergmann. Dodal, že při jednání s Transgasem bude záležet na předložených podmínkách. „Nechci malovat nějaký obrázek potenciálního sporu,“ řekl doslova.

  • Našli jste v článku chybu?