Menu Zavřít

Komentář: Lahvovaný kapitál. Alkohol nepodléhá finanční krizím

18. 2. 2017
Autor: Hynek Glos

Investice do alkoholu je ozvěnou bohatnoucí Číny, kde s rostoucí životní úrovní dramaticky roste i spotřeba dříve nevídané produkce.

Že sběratelská vášeň může vydělat pěkné peníze, byť je vesměs sklidí až potomci, je věcí známou už pár set let. A tak se sbírá leccos. Známky, obrazy, mince a bankovky nebo hlavičky porcelánových panenek potomkům nějakou korunu většinou hodily. Majitelé takových sbírek byli sice za podivíny, nicméně občany počestné a seriózní. Na rozdíl od sběratelů veselých blondýnek a ještě veselejších láhví a demižonů. Nicméně časy se mění.

Co se nezkazí

On ten alkohol podobně jako umění a jiné hříšné lidské radosti tak nějak nepodléhá hospodářským a finančním krizím, ale vzhledem k lidským slabostem a radostem dokáže svou cenou odolávat i hodně nepříznivému počasí. Zřejmě to tušili i obyvatelé prožívající doby reálného socialismu, kdy se zkratka RUM překládala jako Rozumně Uložená Měna. Od dob, kdy vratná láhev představovala více než půl obnosu potřebného na zakoupení nového piva, však přece jen uteklo moře doby a my si už zvykli na to, že je celkem běžné sbírat drahá vína, protože dnes jsou nejen levnější, než budou za rok, či za dva, ale zhodnotí se i svým projevem na patře.

Finanční stránka věci ovšem trpí přírodními limity, kdy užitná hodnota tohoto investičního statku není časově neomezena, a je navíc velmi proměnlivá. Prostě víno má omezenou životnost a každé je jiné. Vyžaduje tak nutně pravidelné přechutnávání investičního depozita, což jaksi krátí výnos, a při nezvládnutém přechutnávání bývá ohrožena i nemalá část původní jistiny. Z tohoto důvodu jsou nyní moderní investice do tvrdého alkoholu přece jen stabilnější. A to i bez drahokamů, jimiž jsou zdobeny sběratelské láhve.


Raritní whisky se může zhodnotit o desítky procent ročně. Přečtěte si více:

Jako staré Porsche, tak Tretter popisuje princip, jakým se zhodnocuje alkohol.


Je celkem jisté, že investice do alkoholu jsou ozvěnou bohatnoucí Číny a dalších východoasijských zemí, kde s rostoucí životní úrovní dramaticky roste i spotřeba dříve nevídané produkce. Číňané tak najednou jedí máslo a sýry a pijí víno, whisky a koňak. To by bylo, aby se tento vývoj na světovém trhu neodrazil v cenových hladinách.

Obzvláště luxusní produkce pro nově vzniklou sice tenkou, ale přesto hodně rozsáhlou vrstvu boháčů vystřelila cenově do astronomických výšin. Už nejde jen o produkci, ale i o producenty a Číňané skupují vinice i sklepy v nejtradičnějších oblastech. Tahle konjunktura hned tak neskončí.

Chaloupka bílých myšek

Asiaté přitom, jak známo, mají s alkoholem genetický problém a většinou ho v množství větším než zanedbatelném nesnášejí. I když možná právě proto jsou tak málo citliví na cenu. Když v některém sektoru rapidně a stabilně rostou ceny, není divu, že přitahuje investory. Každopádně by mělo být každému zájemci o tohoto poměrně nákladného, byť výnosného koníčka jasné, že nejde o nejvhodnější způsob spoření na penzi či na domek na venkově.

EBF24

Samozřejmě pokud neplánujete svůj pobyt na dávkách z důchodového pojištění rapidně zkrátit nemírnou konzumací a domek z cihel a malty nahradit krásnými delirickými sny s chaloupkami plnými bílých myšek. Ale jako kratochvíle pro toho, kdo nemusí obracet každou korunu, je to určitě fajn.

Sběrateli whisky se hodnota jeho sbírky za patnáct let zdvojnásobila. Přečtěte si o něm více:

 Sběratel whisky Bill Thomas


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).