Menu Zavřít

Komentář: Padouch nebo hrdina

19. 4. 2020
Autor: Profimedia.cz

Jak pomoci oblíbené restauraci přežít? Vyzvednout si jídlo osobně.

Prožíváme dobu, která jasně ukazuje charaktery. Zatímco školáci a studenti
se možná ještě radují ze zavřených škol, ti, kteří přišli o své blízké, práci
nebo podnikání, pláčou.

Pokud vám na žádost o snížení záloh na služby poskytované v souvislosti s
nájmem přijde od pronajímatele odpověď, že ho nezajímá, že služby kvůli
prázdnému lokálu nebo kancelářím aktuálně nevyužíváte, protože jemu dodavatelé
zálohy také nesnižují, je možná namístě zamyslet se nad změnou adresy. Alespoň
tady máte možnost volby.

Používáte některou z rozvážkových služeb?

Pokud ale chcete fungovat dál, určitým službám se nevyhnete, ať už je to
přeprava pro e-shopy, nebo rozvážka jídel pro restaurace. Právě gastronomické
služby si v posledních týdnech sahají na dno. Ti, kteří se rozhodli vydržet, to
často dělají na hranici nákladů. Rozhodně nevydělávají na budoucnost svých
podniků. Brání jim v tom nejen povinnost ponechat restaurace, kavárny a bary
zavřené, ale i nenasytnost rozvážkových služeb.

Pokud jste si dosud mysleli, že za dovoz jídla platíte příplatkem stanoveným
tou kterou službou, mýlili jste se. Za dovoz neplatíte svojí stokorunou jen vy,
ale i podnik, u kterého si objednáváte. A ten platí podstatně víc. Běžná taxa
rozvážkových služeb je třicet procent z celkové ceny objednávky za dovoz a
ještě absurdnějších dvacet pět procent, pokud si zákazník objedná jídlo přes
jejich aplikaci, ale vyzvedne si ho v restauraci sám. Krize nekrize, žádné
slitování.

FIN25

Jako ekonomický týdeník si snad můžeme dovolit malou podnikatelskou radu. Pokud
velká část gastroprovozů v následujícím měsíci zavře, nebudou mít rozvážkové
služby co rozvážet a třicet procent z nuly je pořád nula. Wolt, Dáme jídlo a
další tuto radu asi nevyslyší, ale vy si možná příště jídlo raději vyzvednete
osobně, a pomůžete tak svému oblíbenému podniku přežít.

  • Našli jste v článku chybu?