Menu Zavřít

Komentář: Politik na Hrad

30. 7. 2017
Autor: čtk

Senátor Kubera se pochlubil, že má už dost podpisů zákonodárců na to, aby vyrazil do boje o prezidentské křeslo s Milošem Zemanem. Podle drbů z politických kuloárů není vedení ODS z iniciativy svého nejzábavnějšího představitele vůbec odvázáno a Fiala by byl radši, kdyby partaj zůstala bez vlastního kandidáta.

To sice odpovídá současné politické strategii ODS založené na konzervativní moudrosti o skvělé budoucnosti panenky sedávající v koutě, ale v reálu je to rezignace na ambici vrátit se na čelo politického pelotonu.

Rozšířená a zcela falešná mantra, že tomu dinosaurovi z Vysočiny se musí postavit nějaký uvědomělý občan z lidu, živená bájemi o nadstranických hlavách státu typu Masaryka či Havla, kteří byli vším možným, jen ne nadstranickými, je přitom úplně pomýlená. Prezidentská funkce, když už ji musíme mít, přestože je vlastně zbytečná, je funkcí politickou a politika je prostě nějaké řemeslo, které se musí umět. Vodovod si také raději necháte opravit od instalatéra než od světově uznávaného jaderného fyzika, který je každé ráno vídaný v buddhistické svatyni.

Kubera je z tohoto pohledu kvalitní kandidát, který řemeslo umí a předvádí to už opravdu hodně dlouho. Milošovi by byl nepříjemným protikandidátem, protože dokáže komunikovat s jakýmkoli voličem, stejně jako on.

Navíc se zdá, že Zemanovy problémy s jeho vlastními osobnostními charakteristikami jsou už natolik vážné, že jeho preference rostou jen v případě, když se nikde moc neukazuje a nic neříká.

Hlavně by ale nemělo zůstat u Kubery. Měli by nastoupit i další političtí kandidáti. Je to důležité i pro změnu společenské atmosféry, kdy je politika stále vydávána za extrakt špíny a špatnosti. To vyhovuje jednomu konkrétnímu aspirantovi na získání nebývalé politické moci, který vidí Česko jako svou vlastní firmu vytvářející privátní zisk. Pro zbytek společnosti je to ale krajně nezdravé.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Lenin žije

Kašpaři

Burkiny, nebo „tri niti v riti“

Darren byl jen první

Olejová skvrna

Vstanou noví živnostníci?

MMF24

Pro ČNB nastal čas brzdit aneb Proč by úrokové sazby měly začít růst

Nová Evropa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).