Menu Zavřít

Komentář: šedesát let blahobytu

24. 9. 2016
Autor: Pixabay.com

Pokud svět nezničí jaderné nálože, čekají ho dobré časy.

Žijeme v době velké deziluze ze stavu světa. Vrátila se hrozba vraždících náboženských fanatiků, o kterých jsme se na Západě domnívali, že dávno patří minulosti. Zároveň zesiluje nacionalismus, rasismus a xenofobie, o kterých jsme si mysleli, že v roce 1945 zůstaly pod troskami Berlína.

Hospodářský růst je navíc od roku 2008 hlubokým zklamáním. V příštích pěti letech nelze realisticky očekávat zlepšení. Neschopnost světových institucí zaručit trvalou prosperitu pak podkopává důvěru a naději, díky nimž se v lepších časech dařilo potlačovat vražedné démony naší doby. Je tak snadné být pesimistou, možná až příliš snadné. Co takhle nabídnout opačný, podstatně optimističtější scénář?Když se podíváme za horizont pětiletky, jsou vyhlídky na příštích třicet až šedesát let pro světový růst příznivější.

Ano, bude líp

Důvod je prostý: všechny trendy, které táhly světový růst od druhé světové války, neskončily. Čím dál více lidí používá produktivnější technologie a zapojuje se do mezinárodního obchodu. Zároveň se rodí méně lidí, což mírní obavy z tikající populační bomby.

Dál pokračuje i dynamika inovací, zvláště na globálním Severu, byť oproti 80. letům 19. století možná trochu polevila. Války a teror nás nadále naplňují děsem, ale po pravdě nejsou ani zdaleka srovnatelné s genocidami, jimiž se vyznačovalo dvacáté století.

A podle asi nejlepšího souhrnného zdroje ekonomických údajů, které v podobě výzkumného projektu Penn World Tables máme k dispozici, budou základní hnací síly světového hospodářského rozvoje naštěstí zřejmě pokračovat. Reálný HDP na obyvatele planety byl v roce 1980 o 80 procent vyšší než v roce 1950, a v roce 2010 se oproti roku 1980 zvedl o dalších 80 procent. Jinak řečeno - naše průměrné hmotné blaho je třikrát vyšší než v roce 1950.

Rovnější místo

Penn World Tables nám rovněž umožňují pohled na jednotlivé země. Podívejme se tedy na Čínu a Indii, které představují 30 procent světové populace. Čínský hrubý domácí produkt byl v roce 1980 o 60 procent nižší než světový průměr, dnes je ale o čtvrtinu vyšší. Indický byl o celých 70 procent nižší, ale teď se ta mezera zúžila na polovinu.

Jde o nezpochybnitelný pokrok. Jenže si zase nenasazujme příliš růžové brýle - současně s tím roste příjmová nerovnost. V roce 1950 reálný HDP na obyvatele u dvou třetin zemí osciloval s výchylkami od průměru (nad nebo pod) v pásmu nejméně 45 procent a nejvíce 225 procent.

V roce 1980 se toto rozpětí dál rozšířilo od 33 do 300 procent. Nyní to je 28 až 360 procent. O nějaké konvergenci tedy nelze mluvit ani náhodou. Nicméně pro průměrného obyvatele planety je dnes svět rovnějším místem, než byl v roce 1980. Nelze opomenout role lídrů v zemích, jako je Čína, počínaje Teng Siao-pchingem, a Indie, počínaje Rádžívem Gándhím.

Jenže další srovnatelně velké ekonomiky, které by byly schopny takhle masivně ovlivnit vývoj, neexistují. A není mnoho takových, kdo by se domnívali, že Si ťin-pching nebo Nárendra Módí dokážou nést prapor ekonomického rozvoje stejně vysoko jako jejich předchůdci.

Rozmrzelí pravnuci

Periody dlouhého a rychlého ekonomického růstu možná ustanou, pokud světová ekonomika nebude mít více příležitostí k urychlení transferu technologií a pokud se více zemí nepřemění z rozvojových na vyspělé. Je také možné, že motor inovací poběží pomaleji.

Nezastaví se ale úplně, a tak globální ekonomika dál poroste. Takže pokud se lidstvo nezničí v apokalyptickém scénáři jaderné války, budou moji nástupci moci v roce 2075 s potěšením konstatovat, že světový blahobyt se oproti současnosti ztrojnásobil.

Za touto hranicí je predikce růstu obtížnější. Protože pokud se nám nepodaří zpomalit a odvrátit globální oteplování, budou nás po roce 2080 pronásledovat klimatické změny. V takovém případě nám za to pravnuci nepoděkují.


Ze světové ekonomiky čtěte více:

Rusko se dočkalo zlepšení výhledu úvěrového ratingu

EBF24

Stále nad průměrem. Česká ekonomika je osmá nejrychleji rostoucí v EU

Maďarsko dosáhlo na vyšší rating a je v investičním pásmu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).