Menu Zavřít

Komentář: Úloha Ameriky pod Trumpem utrpí

26. 11. 2016
Autor: ČTK

USA zanedlouho zakusí život pod plně republikánskou vládou vedenou nezkušeným a vrtošivým populistickým magnátem.

Ohromující volební vítězství Donalda Trumpa postrčilo Spojené státy – a svět – na nezmapované území. USA ještě nikdy neměly prezidenta s nulovou politickou nebo vojenskou zkušeností ani prezidenta, který se rutinně vyhýbá pravdě, přijímá konspirační teorie a protiřečí si. V důsledku toho všeho je téměř nemožné vědět, jak bude vládnout.

Trumpovo nadcházející prezidentství má ale jistý precedens: působení George W. Bushe. Do očí bije několik paralel. V prvé řadě Trump stejně jako Bush nezvítězil v celkovém počtu hlasů, přesto může vycházet z toho, že má mandát k dalekosáhlým změnám. Tyto změny přitom mohou přinést výsledky, které se nebudou líbit ani jeho stoupencům.

Co asi splní

Z Trumpových slibů v oblasti hospodářské politiky nejspíš dojde na jeho fiskální návrhy: rozsáhlé daňové škrty pro bohaté a zvýšení výdajů na obranu a další položky. Výsledek bude pravděpodobně stejný, jako když podobné politiky realizoval Bush: zvětší se příjmová nerovnost a vzroste rozpočtový schodek.

Navíc možná skončí nepřetržitý sedmiletý růst akciového trhu. A je velice pravděpodobné, že Trump, který během své kampaně útočil na uvolněnou měnovou politiku Federálního rezervního systému, bryskně obrátí a bude Fed tlačit, aby úrokové sazby nezvyšoval.

Trump patrně nebude schopen splnit svůj slib, že zvýší podíl hospodářství USA na vývozu. A rozhodně nebude schopen vrátit do země pracovní místa ve výrobě, o něž USA – stejně jako všechny průmyslové země – přišly během posledních desetiletí. Příjmová nerovnost se pravděpodobně opět začne zvětšovat vzdor neobyčejným loňským zlepšením mediánu příjmů a chudoby domácností.

Je pravděpodobné, že někdy během Trumpova prezidentství dojde k recesi, soudě podle pozoruhodných historických výsledků republikánských prezidentů. Za Bushovy vlády začaly dvě recese; ostatně za republikánských prezidentů začala většina recesí od velké hospodářské krize.

Trumpovým zvolením může polarizace americké společnosti skokově posílit. Přečtěte si komentář:

Komentář: Konec bezstarostné jízdy, polarizace Ameriky sílí

Protestní transparent proti Trumpovi

Nejznepokojivější je Trumpovo prezidentství v oblasti zahraniční politiky, kde číhá řada potenciálních pohrom. Máme důvod k obavám, že chybné úvahy způsobí tragédie, jako když Bush tápal v reakci na teroristický útok z 11. září 2001, nedokázal dopadnout Usámu bin Ládina a vpadl do Iráku.

Nesporně utrpí úloha Ameriky jako globálního lídra, stejně jako „měkká moc“, již dříve čerpala ze svého postavení vzoru liberální demokracie, pro ostatní hodného následování. Trumpova bezradnost přitom zřejmě povzbudí tradiční soupeře USA, jako jsou Rusko, Sýrie a Severní Korea.

Republikáni si udrželi převahu v Senátu i ve Sněmovně reprezentantů, takže Trump bude schopen splnit své sliby, že zvrátí Obamovy největší legislativní úspěchy, v prvé řadě zákon o finančně dostupné zdravotní péči (nazývaný Obamacare čili Obamova péče), i když v tomto konkrétním případě už Trump začal couvat.

Trump a republikánští kongresmani se také patrně pokusí zvrátit Doddovu–Frankovu finanční regulaci, která byla zavedena po finanční krizi roku 2008; tím by bankám a dalším finančním ústavům uvolnili opratě. Kromě Wall Street se dále pokusí seškrtat regulaci na ochranu hospodářské soutěže i životního prostředí, zejména tu, která omezuje emise skleníkových plynů.

Konečně Trump jmenuje konzervativní soudce do Nejvyššího soudu, kde je od doby, kdy soudce Antonin Scalia v únoru zemřel, jedno neobsazené místo.

Co nebude

Měli bychom ale být vděční, že alespoň otřesnější nápady Trumpovy kampaně se nejspíš nikdy neuzákoní. Nepostaví „velkou, nádhernou“ novou zeď podél americkomexické hranice, a i kdyby ji postavil, Mexiko ji rozhodně platit nebude. Rovněž nezakáže vstup muslimským přistěhovalcům, protože tím by porušil stěžejní americké zásady a takové opatření by mu zrušil i pravicově laděný Nejvyšší soud.

Je také nepravděpodobné, že by se Trump pustil do realizace svého návrhu, že deportuje šest až 11 milionů přistěhovalců bez dokladů. Ukončí ale patrně program DACA, který zaručil přechodné pracovní povolení mnoha „snílkům“ (mladým lidem bez právního postavení, kteří vyrostli v USA).

Obdobně Trump snad skutečně nerozcupuje Severoamerickou dohodu o volném obchodu ani dramaticky nezvýší cla. Také nedá do starého železa NATO, jiná významná spojenectví ani ženevské úmluvy (aby armádě a CIA umožnil využívat mučení). Ačkoli Trump během kampaně vyvolával dojem, že tohle všechno uskuteční, nevyhnutelně narazí na dalekosáhlé důsledky rozhodnutí, která by rozbila globální řád.

USA zanedlouho zakusí život pod plně republikánskou vládou vedenou nezkušeným a vrtošivým populistickým magnátem. Doufejme, že voliči za všechny nezdary Trumpovu administrativu a republikánský Kongres při nejbližších volbách vytrestají.

Autor je profesorem tvorby kapitálu a růstu na Harvardově univerzitě


Dále čtěte:

Komentář: Donalde, braň!

EBF24

Trump: První den v úřadu odstoupím od obchodní dohody TPP


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).