Menu Zavřít

Komerční bance klesl v pololetí zisk o na 6,9 miliardy. Úvěry klientů vzrostly o 4,2 procenta

2. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čistý zisk Komerční banky v 1. pololetí meziročně klesl o 12,4 procenta na 6,9 miliardy korun. Bez započtení jednorázových položek, jako byl například loňský prodej budovy centrály, byl čistý zisk nižší o 1,2 procenta. Provozní výnosy společnosti se v prvních šesti měsících roku snížily o 1,5 procenta na 15,4 miliardy korun.

Úvěry klientům vzrostly o 4,2 procenta na 624,8 miliardy korun. Z toho úvěry na bydlení byly vyšší o 5,9 procenta a spotřebitelské úvěry o 5,8 procenta. Podnikatelské úvěry rostly o 3,4 procenta. Čisté úrokové výnosy, které tvoří největší část celkových výnosů, se proti stejnému období loňského roku zvýšily o 3,7 procenta na 10,8 miliardy korun.

„Výsledky první poloviny byly podpořeny lepšími úrokovými výnosy a výborným výsledkem v oblasti nákladů rizika. Zvládli jsme navýšit objem úvěrů podnikatelským klientům, přestože tržní dynamika v tomto segmentu spíše zklamala,“ uvedl generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.


Přečtěte si rozhovor s šéfem ČS Salomonem:

Investiční politika státu je špatná, říká šéf České spořitelny Salomon

 Šéf České spořitelny Tomáš Salomon


Banka měla na konci června 1,666 milionu klientů, meziročně o 0,7 procenta více. Celkový objem vkladů ve Skupině KB se zvýšil o 4,6 procenta na 806,6 miliardy korun. Bankovní vklady občanů vzrostly o 9,7 procenta na 265,5 miliardy korun.

„Čtvrtletní zisk Komerční banky překonal i nejvyšší odhady. Rovněž čisté úrokové příjmy za druhý kvartál pozitivně překvapily,“ komentoval výsledky analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Bankám podle něj obecně svědčí růst úrokových sazeb. „Celkové vyznění výsledků Komerční banky je optimistické. Zatím se nenaplňují některé prognózy hovořící o zásadně ztížených podmínkách tuzemských bank při návratu do standardního režimu měnové politiky ČNB,“ dodal. Akcie banky na pražské burze po 11:00 nepatrně oslabily o 0,1 procenta na 941 korun.

Vývoj hodnoty akcií Komerční banky Komercní banka Chart

Společnost očekává, že provozní výnosy za celý rok 2018 by měly dosáhnout podobné úrovně jako loni. Růst čistého úrokového výnosu bude podpořen vyšším objemem úvěrů a vkladů a také rostoucími úrokovými sazbami. Omezí ho ale konkurenční tlak na úvěrové marže. „Management očekává, že provoz KB vytvoří v roce 2018 dostatečný zisk na pokrytí kapitálových potřeb vyplývajících z růstu objemu aktiv a také na výplatu 65 procenta konsolidovaného zisku v dividendách,“ uvedla banka.

ebf - tip - debata

Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Na pražské burze ve středu akcie KB oslabily o jedno procento na hranici 940 korun.

Dále čtěte:

Nechtěná kreditní karta ve schránce? Pochybný trik zkouší i dcera Komerční banky

Platby mobilem na vzestupu: Google Pay zavedou další banky, příchází i Apple Pay

Čistý zisk bank loni klesl o 700 milionů na 60 miliard

Stále děravější síť: Čechy ohrožují podvodníci z Číny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).