Menu Zavřít

Komerční banka zaplatí 700 milionů

21. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Česká konsolidační agentura

ebf - tip - debata

PRAHA (il, tos) - Komerční banka (KB) musí na základě rozhodnutí arbitráže zaplatit České konsolidační agentuře (ČKA) 679,4 milionu korun plus úroky, tedy celkem 704 milionů. Týdeníku EURO to potvrdil mluvčí ČKA Jiří Pekárek. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR 30. března 2006 uznal nárok ČKA. Spor se týkal rozdílných názorů na zaúčtování přijatých plateb u pohledávek krytých státní garancí, kterou Konsolidační banka (nyní ČKA) uzavřela s Komerční bankou 29. prosince 2000. Jedná se o smlouvu, na jejímž základě stát v souvislosti s privatizací poskytl KB garance za problémové úvěrové portfolio. „V roce 2003 ale vznikl spor týkající se způsobu alokace inkas přijatých KB ve vztahu ke garantovanému portfoliu. Banka zhruba po roce jednostranně změnila způsob rozdělení přijatých inkas, což podle stanoviska ČKA navýšilo, v rozporu se smlouvou o garanci, o spornou částku celkovou výši plnění ČKA z poskytnuté garance,“ sdělil týdeníku EURO Pekárek s tím, že když se oběma stranám nepodařilo dospět k smírnému řešení, podala agentura v roce 2005 žalobu.
Komerční bance byl doručen rozhodčí nález, kterým Rozhodčí soud v plném rozsahu vyhověl žalobě ČKA na zaplacení žalované částky do tří dnů. „Komerční banka vytvořila v roce 2005 na krytí rizika spojeného s výše uvedeným arbitrážním řízením rezervu ve výši přesahující částku 0,7 miliardy korun, takže dopad na finanční výsledky banky je nulový,“ potvrdila mluvčí banky Marie Petrovová.
„Tvorba této opravné položky byla jedním z rozhodujících faktorů stagnace čistého zisku banky v minulém roce. Management indikoval možnost tvorby opravné položky zhruba v polovině loňského roku. Případnou negativní reakci akcií KB po pátečním otevření bychom považovali za neadekvátní a cena akcií by měla korigovat zpět,“ komentoval rozhodnutí Jan Schiesser z makléřské společnosti Atlantik FT.
Cena akcií KB na zprávu skutečně nereagovala a během pátku 21. dubna stagnovala okolo hodnoty 3470 korun za akcii. Trh nyní očekává valnou hromadu, která rozhodne o výplatě dividendy za minulý rok. Valná hromada by se měla konat 26. dubna.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).