Menu Zavřít

KOMISE V SUCHU

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E v r o p s k á     u n i e

Evropští komisaři, jejichž pracovní zařazení je nutí zapomenout na národnost a věnovat se pouze EU, obstáli při čtvrtečním hlasování Evropského parlamentu o důvěře, avšak s podmínkou.

Dvacetičlenné Evropské komisi, výkonnému orgánu EU, začalo téct do bot, když na veřejnost prosákly informace o defraudacích a špatném vedení rozpočtových financí EU (EURO 2/1999). Poslanci se však po dlouhých tahanicích rozhodli v poměru 293 ku 232 hlasům dát komisi relativní důvěru a sestavit tým nezávislých expertů, který by prozkoumal nařčení ze zpronevěr a korupce v případě některých finančních zakázek. Zpráva expertů, jimž se okamžitě začalo přezdívat „komise moudrých“, by měla výsledky šetření vynést na denní světlo v březnu.

EBF24

Evropská komise tak po dlouhých debatách v parlamentu zůstala na kolenou, nicméně nepadla na tvář. Komise tak prý prošla ouškem jehly. Poprvé od roku 1979, kdy vznikl Evropský parlament, se nyní při hlasování o důvěře vyjádřilo tolik poslanců proti.

Ke svržení komise jim chyběly 82 hlasy do vyžadovaných dvou třetin. Šlo zejména o hlavu komisařky Edith Cressonové a komisaře Manuela Marína. Komisařský život jim alespoň do výsledku šetření zachránil předseda Komise Jacques Santer. Podle některých poslanců je čtvrteční výsledek signálem toho, že „Brusel chce zakrýt korupci“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).