Menu Zavřít

Komplet k prodeji

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Škodaexport

EBF24

Státní Škodaexport je na prodej. Vláda minulý týden odsouhlasila návrh ministerstva financí na privatizaci stoprocentního podílu v obchodní společnosti, přičemž vítěz dvoukolového výběrového řízení bude znám na konci roku. K zájemcům o podnik s ročním obratem až dvě miliardy korun údajně patří Vítkovice Holding a Škoda Holding.
Návrh na privatizaci firmy, jež je celá ve vlastnictví ministerstva financí, byl na programu vlády již v únoru; z jednání byl však stažen. V prvním kole tendru je hlavním kritériem kvalifikovanost nového majitele pro úspěšné pokračování firemní činnosti. „Mezi zájemci, kteří se kvalifikují v prvním kole, bude ve druhém kole rozhodnuto o nabyvateli výhradně na základě výše nabídnutých kupních cen,“ uvádí ministerstvo financí.
Při vyhodnocování řízení hodlá ministerstvo spolupracovat s externí poradenskou firmou - návrh rozhodnutí o privatizaci má být předložen vládě nejpozději do 30. listopadu letošního roku. Škodaexport vznikl v roce 1966 jako podnik zahraničního obchodu pro strojírenství. Nyní se profiluje jako inženýrsko-dodavatelská společnost pro dodávky investičních celků na klíč. K nejvýznamnějším zakázkám patřila zakázka pro čínskou elektrárnu Šen-tchou nebo modernizace elektráren v Indii a v Egyptě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).