Menu Zavřít

Komplikace pro úřady: jen pětina dlužníků v exekuci žije na adrese trvalého pobytu

28. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Jen 19 procent dlužníků, proti kterým je nyní vedena exekuce, bydlí na adrese svého trvalého pobytu. Na 35 procent dlužníků v exekuci má trvalý pobyt hlášen na obecním úřadě a dalších 46 procent se fakticky nezdržuje na formálně uvedené adrese trvalého bydliště. Data vyplývají z analýzy databáze aktivních spisů více než 220 tisíc dlužníků z řad fyzických osob Exekutorského úřadu v Přerově. Ten patří mezi největší exekutorské úřady v Česku.

„Skutečnost, že většina dlužníků není k zastižení na adrese svého trvalého pobytu, výrazně komplikuje práci exekutorských úřadů. V první řadě se oznámení o zahájení exekuce s výzvou k jejímu dobrovolnému plnění velmi těžko doručují. Například loni si tuto zásilku převzalo pouze 28 procent dlužníků, u kterých byla zahájena nová exekuce,“ uvedl soudní exekutor z Exekutorského úřadu v Přerově Lukáš Jícha.

V rámci následného postupu musí podle něj exekutoři mnohdy musí vyvinout až detektivní práci v terénu, aby se jim dlužníka podařilo vypátrat a mohli s ním například zahájit jednání o splátkovém kalendáři či přistoupit k zabavení jeho movitého majetku.

Jak dodal, analýza zároveň poukazuje na potenciální nefunkčnost systému tzv. exekutorské teritoriality, jehož zavedení dlouhodobě prosazuje Exekutorská komora i část poslanců a senátorů. Podle tohoto systému by případy jednotlivým exekutorům byly přidělovány právě podle adresy trvalého bydliště dlužníka. Zastánci principu tvrdí, že je třeba přiblížit exekutora k dlužníkovi, aby spolu mohli být v častějším kontaktu a snížily se cestovní náklady, které nese dlužník.


Přečtěte si komentář: Práce jako existenční riziko

 ilustrační foto


„Praxe jasně ukazuje, že většina dlužníků nemá zájem se na exekutorské úřady osobně dostavovat, cestovní výdaje exekutora jsou již šest let dány limitem 1500 korun a veškeré náklady nad tento limit hradí věřitel, nikoli dlužník. I pokud bychom pominuli tyto skutečnosti, z analýzy jasně vyplývá, že k přiblížení exekutora k dlužníkovi by teoreticky mohlo dojít jen v mizivé části případů, což zcela postrádá smysl,“ upozornil Jícha.

Vláda loni na podzim rozhodla o tom, že v Parlamentu nepodpoří návrh skupiny poslanců v čele s Piráty na zavedení místní příslušnosti exekutorů. Obávala se nadměrného zatížení soudů. V minulém volebním období dolní komora zavedení teritoriality zamítla. Záležitostí se zabývá na popud skupiny senátorů i Ústavní soud. Zavedení teritoriality dlouhodobě podporuje Exekutorská komora. Princip místní příslušnosti by podle ní výrazně pomohl stabilitě systému vymáhání práva.

KL24

Exekutorský úřad Přerov přibližně 70 procent exekucí uskutečňuje na Moravě a 30 procent na území Čech. Úřad má kolem 190 zaměstnanců.

Čtěte také:

Insolvenční novela: zmírnění podmínek pro oddlužení Sněmovna odmítla

Novela insolvenčního zákona: pro a proti

Lichva, hloupost a omyly státu. Proč se nedaří vysvobodit milion Čechů z dluhové pasti?

Průměrný dluh českých dlužníků po letech snižování stoupl. Loni se zvýšil o 4000 korun

Finanční správa plní seznam nespolehlivých osob. Je jich už skoro 7500

Exekucí nebezpečně přibývá, problém má už skoro 900 tisíc lidí

Nespolehlivých plátců DPH v Česku ubývá. Je jich nejméně za poslední rok

Nevědí ani, kde si půjčili. Krupské sídliště bylo rájem lichvářů. A v pasti je doteď

Svádět obludnou předluženost Čechů jen na finanční negramotnost je alibismus, říká autor Mapy exekucí

Neověříš, nevymůžeš. Nejvyšší soud definoval odpovědnost veřitelů

  • Našli jste v článku chybu?