KAŽDÝ CHCE KUPOVAT POTRAVINY, KTERÉ VYPADAJÍ VÝBORNĚ NA POHLED, VYDRŽÍ DLOUHO ČERSTVÉ, PŘITOM SI ZACHOVAJÍ SVÉ CHUŤOVÉ PŘEDNOSTI A JEŠTĚ JSOU CENOVĚ DOSTUPNÉ. STÁLE NÁROČNĚJŠÍ HYGIENICKÉ A ESTETICKÉ POŽADAVKY POMÁHAJÍ PLNIT TECHNICKÉ PLYNY.
říká generální ředitel společnosti Linde Technoplyn Petr Choulík
LÍDREM NA TUZEMSKÉM TRHU JE V TOMTO OBORU SPOLEČNOST LINDE TECHNOPLYN.
* Jak se změnilo moderní potravinářství?
Četné potravinářské technologie se dnes neobejdou bez technických plynů. Největším nepřítelem každého potravinářského produktu je čas. Závod s časem začíná okamžitě po sklizni nebo porážce. Vyspělé technologie používající technické plyny pomáhají tento závod s časem vyhrát. Mám na mysli technologie pro balení potravin, kde jde o prodloužení trvanlivosti, uchování vitaminů a aromatických látek a o přirozený vzhled výrobku. Důležitým faktorem je také potlačení růstu mikroorganizmů, chlazení a mražení celého spektra výrobků různými způsoby. Stále více se rozšiřuje použití sofistikovaných plynů v nápojovém průmyslu a službách.
* Přináší vaše technologie úspory?
V dnešní době, kdy došlo v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie ke zpřísnění legislativy v oblasti technologických procesů v potravinářství, musí být jednoznačně na prvním místě kvalita. Tím nechci říci, že nutnost zvýšit jakost je vždy spojena s růstem nákladů. Ale o úsporách lze těžko hovořit. Kvalitně zpracovaný výrobek má však větší šance dobře se prodat na trhu. A tomu se snažíme pomoci.
* Které plyny nacházejí uplatnění?
Zmínil bych se o třech základních plynech, které nacházejí uplatnění v potravinářství. Jde o oxid uhličitý (CO 2 ), dusík, kyslík a jejich směsi. Výčepní v restauracích a hospůdkách mohou potvrdit, že původní způsob čepování piva stlačeným vzduchem je zastaralý, protože má z hlediska kvality čepovaného nápoje mnoho nedostatků: kapénky oleje, používaného při mazání kompresoru, mohou kontaminovat pivo, dochází ke znečištění ze vzduchu a kompresoru, pivo zvětrává a ztrácí přirozené látky. To vše zhoršuje i jeho chuťové vlastnosti. S pivem, natočeným oxidem uhličitým nebo speciální směsí CO 2 a dusíku Biogon, si může být každý fajnšmekr jistý, že dostává to nejlepší. Stále větší použití nachází suchý led, což je pevná forma CO 2 . Dnes se suchý led používá v mnoha oblastech potravinářského průmyslu a obchodu jako rychlé, spolehlivé a hospodárné chladicí médium, např. při chlazení jídel a nápojů na palubách letadel a ve vlacích, chlazení masa při jeho mletí a separaci, ale i při výrobě pekařských výrobků a v neposlední řadě při přepravě potravin. Milovníci cestování a pikniků používají suchý led také do přenosných chladicích boxů. Vsouvislosti s již zmíněným vstupem ČR do EU patří mezi vysoce perspektivní produkty dusík, který se používá při konzervaci potravin působením nízkých teplot.
* Jaký podíl vyrobených plynů se uplatní v potravinářství?
V oblasti využití technických plynů se situace v České republice začíná přibližovat situaci v Evropě. Jen pro ilustraci, v Česku tvoří segment potravinářských plynů a technologií asi 7 procent z celkového trhu technických plynů. Linde Technoplyn prakticky kopíruje tento trend se svými 7,5 % podílu potravinářských plynů a technologií na celkovém objemu technických plynů. V Evropě je toto číslo jen mírně vyšší - kolem 8 procent.
* Ve kterých oborech je dynamika nárůstů technických plynů největší?
V posledních letech zaznamenáváme trvalý nárůst v oblasti využití plynů v nápojovém průmyslu, zejména pak při čepování piva. Neméně dynamicky se vyvíjí trh segmentu chlazení a mražení potravin, kde prim hraje kapalný dusík. Potenciál vidíme do budoucna také v dalším rozšiřování balení potravin v ochranných atmosférách a také v širším využití suchého ledu.
* Spolupráce s velkými firmami je zřejmá. Můžete být partnery ale i pro malé výrobny nebo obchody?
Neděláme rozdíly mezi velkými a malými zákazníky. Mezi naše partnery patří největší potravinářské firmy, ale na druhé straně i mnoho malých a středních firem, které se rychle rozvíjejí a pružně reagují na vývoj trhu. Zejména pro tuto skupinu zákazníků máme připravena řešení na míru. Obracíme se na výrobce pekařských, masných a mléčných výrobků a také na pěstitele či chovatele. Hospodským a majitelům restaurací nabízíme již několik let v akci „Plná hospoda“ zavedení čepovacího plynu.
Prodej čepovacího plynu
Rok objem (m3 )
2000 312 459
2001 329 471
2002 293 929
2003 361 438
Zdroj: Linde