Menu Zavřít

Komu patří Česko 2: Euro představuje 1000 největších majitelů pozemků

21. 3. 2017
Autor: Tomáš Novák, Euro

Mezi největší majitele pozemku v Česku patří miliardáři Pavel Tykač, Zdeněk Bakala, Andrej Babiš či Radovan Vítek.

Do pozemkových investic velmi brzdy naskočil finančník a uhlobaron Pavel Tykač. Investovat začal prostřednictvím firmy Fine Dream ještě předtím, než se z půdy stala módní záležitost. Dnes mu patří okolo deseti tisíc hektarů (hlavně přes firmu Fine Dream), přičemž polovina jsou lesy a druhá půlka louky a zemědělská půda. Kromě toho vlastní ještě rozsáhlé pozemky kolem svých dolů v severních Čechách.

„Smyslem investic Pavla Tykače do půdy je dlouhodobé uložení volných finančních prostředků. Atraktivita je založena na dlouhodobé stabilitě a neustálém, i když pozvolném zvyšování hodnoty zemědělské půdy i lesních porostů,“ říká Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

Rozlehlé pozemky patří také dalšímu miliardáři Zdeňku Bakalovi, který je koupil spolu s firmou OKD, jež zkrachovala. Na překvapivě velkého vlastníka půdy vyrostli i bývalí členové vedení Českých aerolinií Miroslav Dvořák a Philippe Moreels, kteří přes firmu RenoFarmy vlastní na severní Moravě a ve Slezsku devět zemědělských podniků na celkem 11 hektarech půdy.


Čtěte první díl seriálu o pozemkových magnátech v Česku:

Komu patří Česko: nejvíc pozemků v Česku má Radovan Vítek

 Říp, letecký snímek


Do třicítky největších se ještě vešel nenápadný zemědělec Josef Chára, který s rodinou má přes čtyři tisíce hektarů v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Jeho Statek Chyše před Vánocemi koupil areál pro ustájení a trénink dostihových koní na Mlýncích nedaleko Chyší, jehož nájemcem je žokej Josef Váňa.

Novodobým pozemkovým magnátům nicméně vévodí majitel skupiny CPI Property Group Radovan Vítek. V roce 2014 koupil za 1,2 miliardy korun agrární skupinu Spojené farmy (mimochodem, ta je také výsledkem rozsáhlého skupování státní půdy), která se zabývá výrobou biopotravin. Patří mu zhruba 20 tisíc hektarů pastvin a zemědělské půdy, a je tak jedním z největších farmářů v zemi. „Zemědělská půda je jednou z nejjistějších investic v realitním byznysu,“ komentoval investici mluvčí CPI Property Group Jan Burian.

Největší vlastníci půdy v Česku (výměra v m2):

Tradičně největším vlastníkem pozemků je v Česku šlechta, z níž je na špici Jerome Colloredo-Mannsfeld s více než 15 tisíci hektary. Šlechtické rody mají převážně lesy, kde výnos závisí na rozsahu těžby dřeva, a svůj majetek chápou jako dlouhodobou investici. Lesy také investoři neskupují tak často. Za poslední roky v Česku pořizovala rozsáhlé zalesněné plochy jen rakouská rodinná dřevařská firma Schweighofer, jíž patří přes deset tisíc hektarů.

Velkými majiteli půdy jsou rovněž církve, které je získaly v rámci restitucí. Podle Františka Jemelky z České biskupské konference přitom plánují nakupovat další půdu a scelovat své pozemky. „Římskokatolická církev preferuje vlastní hospodaření nebo nájem před prodejem,“ dodal. Celkem církve vlastní více než jedno procento rozlohy Česka.

EBF24

Velké téma o vlastnících české půdy najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vyšlo 20. března. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 12/17


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).