Menu Zavřít

Komunální volby mohou mít vliv na veřejné finance, tvrdí analýza

3. 10. 2018
Autor: Archiv MF

Nadcházející komunální volby mohou mít na rozdíl od předchozích vliv na další vývoj veřejných financí. Obce totiž v poslední době vytvářely přebytky hospodaření, což se promítlo i do celkového stavu veřejných financí ČR. Přes obce ovšem nyní proudí významná část nově čerpaných peněz z fondů EU, což může jejich výdaje ovlivnit. Vyplývá to z analýzy zveřejněné Komerční bankou.

Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu byl loni přebytek veřejných financí 1,55 procenta hrubého domácího produktu, tedy 78,2 miliardy korun. Samotný státní rozpočet přitom loni skončil se schodkem 6,2 miliardy korun.

„Zejména komunální volby začínají být zajímavé z hlediska veřejných rozpočtů. Municipality totiž v posledních letech vytvářely značné přebytky, které velkou měrou přispěly ke kladnému výsledku celkových veřejných financí,“ uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Důvodem podle ní bylo zvýšení výběru DPH a konec předchozího programového období unijních fondů. „Sice vedl ke snížení investičních transferů místním samosprávám, ještě silněji se však projevil pokles výdajů související s ukončením projektů - výsledkem jsou přebytky hospodaření,“ uvedla.


Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi


V srpnu ale podle Steckerové vzrostly investice spolufinancované z fondů EU o 86,9 procenta. V samotném Integrovaném regionálním operačním programu, jehož objem je 113 miliard na roky 2015 až 2020, bylo podle srpnových dat již na konkrétní projekty vyčleněno 63,5 procenta. Zároveň ale Steckerová upozornila, že pouze desetina se již uskutečnila a byla proplacena. „Proto čekáme, že již v nejbližší době bude investováno zhruba 60 miliard korun skrze místní samosprávy. Nadcházející komunální volby jsou tedy z pohledu alokace rozpočtových výdajů zajímavější než kdy dříve,“ dodala.

ebf - tip - debata

Přečtěte si rozhovory s kandidáty na pražského primátora:

Pospíšil: Praha je pokus, jak se znovu sblížit se Starosty

Čižinský: Řeknu si o sociální byty

Landovský: Zajistím MHD zdarma a ještě na tom vydělám

Hřib: Praha není složitější než zdravotnictví

Svoboda: Politiku dělají čím dál víc mediální mágové

Stuchlík: Babiš je disruptor, Faltýnkova rada by mohla být ku prospěchu

 Petr Stuchlík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).