Menu Zavřít

KOMUNISTA V DOZORČÍ RADĚ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P r v n í     m ě s t s k á     b a n k a

Mimořádná valná hromada První městské banky (PMB) rozhodla o zvýšení základního jmění o 214 až 319 milionů korun ze současných 612 milionů. Zástupci největších akcionářů, tedy hl. města Prahy, Investiční a Poštovní banky (IPB) a společnosti Domeana, která je s IPB majetkově spojena, oznámili zájem zúčastnit se úpisu akcií.

Valná hromada také rozhodla o změnách ve složení dozorčí rady a doplnění tohoto orgánu o jednoho chybějícího člena. Z dozorčí rady byli odvoláni starosta první městské části Jan Bürgemeister (ODS) a vedoucí finančního odboru magistrátu Bohumil Váňa. Na volná místa byli schváleni předseda finanční komise městské rady Radovan Šteiner, zastupitel Jiří Dolejš (KSČM) a náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD). Ten byl na zasedání dozorčí rady zvolen jejím předsedou.

Do půl roku bude svolána další valná hromada s cílem znovu navýšit základní jmění, které by mělo dosáhnout asi 1,2 miliardy korun. Výhledově se počítá se snížením podílu města na 51 procent.

V PMB má dominantní podíl s 67 procenty město Praha. Dalších 15 procent vlastní společnost Domeana. Deset procent drží IPB. Primátor Jan Kasl (ODS) řekl, že se nebrání tomu, aby podíl města ještě více poklesl, a to až na 36 procent, což reprezentuje blokační minoritu.

CIF24

IPB podle svého mluvčího Jana Rezka zatím neví, do jaké míry se zvyšování základního jmění PMB zúčastní.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).