Menu Zavřít

KONCENTRACE NA POCHODU

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Japonské banky

Tři význačné japonské ústavy, Asahi Bank, Sanwa Bank a Tokai Bank, ohlásily, že vážně uvažují o spojení. Tím by vznikla regionální superbanka s bilační sumou přibližně 1100 miliard dolarů, s více než tisícem poboček a 34 400 zaměstnanci.

Britský list Financial Times napsal, že by tak v budoucnu vznikl druhý největší bankovní gigant Japonska a třetí na světě. Dočasný globální primát drží nedávno oznámená megafúze Deutsche a Dresdner Bank s bilanční sumou zhruba 1200 miliard dolarů.

V zemi vycházejícího slunce je to již třetí ohlášená obří fúze během necelého roku. Loni v létě ohlásily sňatek Industrial Bank of Japan, Fuji a Dai–Ichi Kangyo, které by měly v roce 2002 založit největší banku světa. Na podzim o svém plánovaném spojení informovaly ústavy Sumitomo a Sakura.

EBF24

Západní odborníci, které citoval Financial Times, se však o záměrech japonských bank vyjadřují skepticky. „Předchozí dvě ohlášené fúze mě zklamaly. Není totiž vidět, že by manažeři těchto ústavů s potřebnými kroky nějak pospíchali, míní Robert Zielinski ze společnosti Lehman Brothers.

Spojení Asahi Bank, Sanwa Bank a Tokai Bank je zatím poslední v sérii podobných operací v rychle se konsolidujícím japonském bankovnictví, oslabeném v minulých letech obrovskými úvěrovými ztrátami, ostrou zahraniční konkurencí a nadbytečnými kapacitami. Do roku 1993 působilo v Japonsku třiadvacet velkých komerčních bank, plánovaná spojení sníží jejich počet na jedenáct.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).