Menu Zavřít

Končí, ale míří výš

19. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Jiří Devát prožil 2000 dní plných událostí

Jiří Devát po téměř pětiletém a velice úspěšném působení v čele společnosti Microsoft ČR a SR odchází z funkce. „Už po dva roky v mém rozvojovém plánu figuruje úkol vymezit si další směr profesionálního růstu a každé rozhodnutí má svůj čas. Nikdy nebyla příznivější a svůdnější chvíle ke splnění tohoto úkolu než nyní,“ řekl týdeníku EURO šestatřicetiletý Devát. Do současné pozice byl jmenován v červenci roku 2000, kdy vystřídal Jana Mühlfeita. Týdeník EURO má informace, že Devát bude mít ve firmě Microsoft zřejmě významnou regionální či globální roli. Proces přípravy změny lídra Microsoftu v ČR a SR byl již zahájen. Nástupce Deváta se vybírá jak z interních, tak externích kandidátů.

WT100

Proč G9?

Jiří Devát již několik let patří mezi nejvlivnější a nejrespektovanější byznysmeny v České republice. Ne náhodou dostal v českých podnikatelských kruzích přezdívku G9. Vedou se ale spory o tom, zda jde o analogii se zkratkou G8, která se používá při označení osmi nejvyspělejších zemí světa, nebo jen o spojení písmene G (protože je generální ředitel) a číslice devět (symbolizující jméno Devát).
V neděli 1. ledna 2006 uplynulo právě 2000 dní od Devátova jmenování do pozice generálního ředitele Microsoftu pro Česko a Slovensko. Bylo to dva tisíce dní plných událostí. Byznys Microsoftu narostl na dvojapůlnásobek oproti létu roku 2000. Devát dokončil integraci slovenské a české pobočky společnosti, což jako úkol dostal už v listopadu 1999. Uskutečnil úspěšnou akvizici Navision Česká republika a připravil založení inovačního centra SoftInvest… Za úspěch lze také považovat, že Devát přivezl do Prahy šéfa společnosti Microsoft Billa Gatese, a to dokonce třikrát. Microsoft se ale zejména proměnil z dodavatele základních „pracovních nástrojů“ pro individuální pracovníky na byznys-partnera při budování komplexních řídících a rozhodovacích procesů, jakým je například projekt Vězeňského informačního systému nebo Portál veřejné správy.

Manažerské změny.

Microsoft v České republice pod Devátovým vedením se stal jedním z hlavních motorů rozvoje znalostní ekonomiky. Tyto změny byly zřejmě také impulzem, aby Devát v uplynulých dvanácti měsících obměnil 40 procent vedoucích pracovníků a do svého týmu přivedl talenty od konkurence, z jiných oborů či ze zahraničí. „Vedení pobočky je dnes plně stabilizované a posílené pro výzvy přesahující tradiční fiskální horizont. Minulý týden jsme získali na EMEA úrovni (Evropa, Blízký východ a Afrika) podporu pro tříletý plán managementu na další rozvoj Microsoftu v Česku a na Slovensku,“ říká Jiří Devát.
Do Microsoftu nastoupil v červenci roku 1997 jako obchodní zástupce pro partnery. V červnu 1998 se stal obchodním ředitelem pro partnery a střední a malé zákazníky. O rok později postoupil do funkce obchodního ředitele pro velké zákazníky a následně byl jmenován výkonným ředitelem pro Slovenskou republiku. Vzdělání pro svou kariéru získal na Vysokém učení technickém v Brně (fakulta technologická), později vystudoval Business Administration na Swinburne University of Technology v australském Melbourne. Odbornou stáž absolvoval na Tokyo Institute of Technology v Japonsku.

  • Našli jste v článku chybu?