Menu Zavřít

Konec americké dominance. Do roku 2030 svět ovládne několik supervelmocí

9. 2. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Hemant.rawat1234 - Wikimedia Commons

Světové ekonomické fórum předpokládá, že vojenská síla Číny a Indie se do patnácti let mnohonásobně zvýší Výdaje na obranu obou zemí se začnou přibližovat těm americkým.

Svět se do roku 2030 výrazně změní. Oproti nedávným předpokladům sice národní státy zůstanou i nadále hlavními hráči na poli mezinárodní bezpečnosti, ale čeká nás přerod ze systému jedné americké supervelmoci v multipolární hegemonii.

Podle odhadu spolupracovníka Světového ekonomického fóra a ředitele brazilského bezpečnostního institutu Igarapé Roberta Muggaha bude mít svět za 15 let šest velmocí: USA, Čínu, Indii, Rusko, Německo a Japonsko.

Přečtěte si esej o „správné“ velikosti Ameriky:

Esej: Jak veliká má být vlastně Amerika?

Centrum New Yorku

Všechny tyto země budou mít pouze regionální imperiální ambice. Přitom neexistuje žádná záruka, že se těchto šest států stane liberálnějšími a více demokratickými vzhledem k nárůstu populismu a autoritářství spojených s narůstající migrací, změnami klimatu, terorismem a sociální nerovností.

Spojené státy ztratí podle odhadů založených na datech ze Stockholmského mezinárodního výzkumného institutu pro mír (SIPRI) neotřesitelnou pozici ve výdajích na obranu. Čína utratí v roce 2030 za armádu téměř pětinásobek toho, co dnes. Indie dokonce šestkrát tolik a předstihne tak ruské vojenské kapacity. Síly těch největších velmocí tak budou vyrovnanější, než jsme byli v posledních 25 letech zvyklí.

Současné a budoucí výdaje na zbrojení (Odhad Světového ekonomického fóra založený na datech SIPRI z roku 2016):

Odhad Světového ekonomického fóra založený na datech SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) z roku 2016

Celosvětové výdaje na obranu přitom nadále porostou. Při rovnoměrném růstu od konce 90. let minulého století dosáhly loni 1,6 bilionu amerických dolarů.

Světové ekonomické fórum předpokládá, že vliv mezinárodních organizací a nadstátních útvarů spíše poklesne. Vedle národních států se důležitými hráči stanou urbanizované megalopole s rozpočty vyššími než mnohé země. Muggah upozorňuje, že například v Mexico City už dnes slouží zhruba 100 tisíc policistů, což je větší policejní síla než ve 115 zemích světa. New York City hospodaří s rozpočtem ve výši 82 miliard dolarů, tedy s více penězi než 160 států.

WT100

Dále čtěte:

E7 místo G7. Rozvíjející se trhy převezmou otěže globální ekonomiky

Brazilská metropole Rio de Janeiro


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).