Menu Zavřít

Konec dlouhých vousů: Čína zavádí opatření proti muslimům

1. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čína zavedla nové restrikce v neklidné provincii Sin-ťiang obývané muslimskými Ujgury. Zakázány jsou nově abnormálně dlouhé vousy a nošení závojů na veřejných místech. Za problém mají úřady považovat i odmítání sledovat státní televizi, napsal zpravodajský server BBC. Čína opatření zdůvodňuje bojem proti islámskému extremismu.

Nové zákony schválené poslanci západočínské provincie zakazují také čistě náboženské svatby, neposílání dětí do státních škol a nedodržování pravidel plánovaného rodičovství. Podobná omezení platila v Sin-ťiangu již dříve, nyní ale za jejich překročení hrozí právní postihy.

Organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že restrikce mohou naopak posílit sklony k radikalizaci uvnitř utlačované ujgurské menšiny. Ta si dlouhodobě stěžuje na omezování své víry a kultury a na rozpínavost čínského etnika Chanů.


Přečtěte si o dilematu dvou českých výrobců:

Šít, či nešít v Číně? České textilní firmy razí rozdílné strategie

 Veletrh outdoorového vybavení ve Friedrichshafenu


Střety mezi Chany (Číňany) a Ujgury si v Sin-ťiangu vyžádaly v posledních letech stovky obětí. Čínské úřady z většiny násilností obviňují ujgurské separatisty, které označují za teroristy.


Přečtěte si o 15 gigantických čínských projektech:

15 gigantických čínských projektů, které mají světu vytřít zrak

Teleskop v Pingtangu po setmění

CIF24


Odlehlá ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang je bohatá na ropu a zemní plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.


Z Číny dále čtěte:

Čína hodlá zkrotit "přehřátý" trh nemovitostí

Boeing začne se stavbou továrny v Číně už tento měsíc

Panda má přednost. Čína kvůli ní chce vystěhovat 200 tisíc lidí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).