Menu Zavřít

KONEC DOBRÝCH ČASŮ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ECB

Evropská centrální banka (ECB) se sídlem ve Frankfurtu oznámila minulý týden, že v nejbližší době patrně zpřísní měnovou politiku v odpovědi na blížící se signály inflačních tlaků v eurozóně. O zvýšení úrokových sazeb mluví centrální banka, jež určuje od ledna měnovou politiku jedenácti zemí Evropské měnové unie, poprvé. V reakci na toto prohlášení euro, které od ledna spadlo na paritě s dolarem o patnáct procent, mírně nakrátko posílilo.

CIF24

Wim Duisenberg, guvernér ECB, poznamenává, že současné zesílení dynamiky hospodářského růstu v jedenácti zemích EU, které přijaly euro, znamená pro banku bedlivěji sledovat vývoj cen. Spolu s ekonomickým růstem totiž roste i peněžní nabíd ka a úvěry.

Naposledy změnila ECB své úroky, a to směrem dolů, začátkem dubna. Tehdy seřízla klíčovou refinanční sazbu ze tří na 2,5 procenta, aby rozptýlila obavy z deflace a podpořila ekonomickou aktivitu regionu. Duisenberg v té době stejně j ako mnoho dalších ekonomů tvrdil, že na této úrovni zůstane úrok snad až do konce roku. Vývoj směnného kursu eura však může banku postrčit k rozhodnutí sazby zvýšit, a měně tak nepřímo pomoci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).