Menu Zavřít

Konec dotací pro montovny: ministerstvo průmyslu chce omezit pobídky

1. 5. 2018
Autor: čtk

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo návrh změn v režimu státních investičních pobídek. Jejich cílem je omezit vznik dalších montoven a zaměřit se na výrobu a služby s vysokou přidanou hodnotou. Pobídky mají četné kritiky, podle kterých je v době nízké nezaměstnanosti a nedostatku techniků a inženýrů na pracovním trhu nesmyslné dotovat další výrobní závody.

Podle návrhu novely zákona o investičních pobídkách, který je nyní v připomínkovém řízení a jehož znění má redakce webu Euro.cz k dispozici, zůstanou zachovány daňové úlevy pro technologická centra i centra korporátních služeb. Výrobní podniky mají podporu získat pouze v případech, kdy průměrná mzda v novém závodě bude odpovídat průměru v daném kraji. Investor též bude muset zřídit vlastní výzkumné a vývojové kapacity v Česku.

Příkladem investice, která si podporu nadále zaslouží, je podle ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera plánované testovací centrum automobilky BMW na Sokolovsku. „Investice má pro Českou republiku, konkrétně pro Karlovarský kraj, znamenat stovky pracovních míst včetně těch vysoce kvalifikovaných, jako jsou technici nebo odborníci na digitalizaci a autonomní řízení. Jde tedy o investici s vyšší přidanou hodnotou, na které se chce Česko více zaměřit tak, jak s tím počítá připravovaná novela zákona o investičních pobídkách,“ uvedl Hüner.


Oblíbená montovna: Česko osmou nejatraktivnější výrobní zemí světa

 Motor GE Aviation. Firma v Česku spolupracuje s ČVUT


Další omezení se má týkat navázání podpory vzniku nových pracovních míst v průmyslu pouze na regiony, ve kterých míra nezaměstnanosti převyšuje 7,5 procenta. Tuto hranici dnes překonává už jen jediný okres - Karviná. Ministerstvo průmyslu si od změn slibuje snížení nároků na státní rozpočet (dopad daňových prázdnin a úlev, dotací na pracovní místa apod.) o jednu čtvrtinu - z 4,35 miliardy korun ročně na 3,1 miliardy.

Po zrušení či výrazném omezení investičních pobídek již několik let volají mnozí čeští průmyslníci i pravicová opozice. Mezi nejhlasitější odpůrce pobídek patří viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář. „Dosud se pobídky poskytují převážně na investice, které nemají se špičkovými technologiemi nic společného. Pokud se dnes zruší investiční pobídky na montovny, český byznys bude tleskat,“ uvedl Minář v březnu v rozhovoru pro časopis Moderní ekonomická diplomacie.

EBF24

Systém investičních pobídek v České republice funguje již od roku 1998. Zejména v minulém desetiletí přispěl k růstu domácí ekonomiky a snížení nezaměstnanosti. Díky pobídkám přišly do Česka automobilky Hyundai i konsorcium Toyota - PSA, stejně jako desítky různých výrobců autodílů, elektroniky a elektrotechniky. Mezi největší „úlovky“ z posledních let patří výrobna pneumatik Nexen Tire, distribuční centrum Amazonu či závod na letecké motory GE Aviation.

Dále čtěte:

Kde je ten národní kapitál?

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu

Ekonomickou situaci v Česku kladně hodnotí 44 procent lidí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).