Menu Zavřít

KONEC MONOPOLU

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ přestane diktovat, koho pustí do sítě

Od společnosti ČEZ se s více než půlročním zpožděním, ale nicméně už definitivně, oddělí vysokonapěťová přenosová soustava. Akciová společnost ČEPS, která ji bude spravovat, byla sice založena jako stoprocentní dcera firmy ČEZ už v říjnu minuléh o roku, k převodu majetku, a tím osamostatnění této dceřiné společnosti však dojde až nyní.

Registraci změny, která zvýší dosavadní milionové jmění firmy ČEPS na zhruba sedmnáct miliard korun, by měl zapsat Krajský obchodní soud v Praze v nejbližší době. „Návrh jsme na výzvu soudu znovu doplnili a čekáme rozhodnutí, uvedl asist ent ředitele Petr Steiner. Teprve po této změně může firma začít se samostatným hospodařením, odděleným účetnictvím a vlastním financováním.

Zaplaťpánbůh za ty dary.

I když se zatím oddělení sítě odehraje jen v účetní rovině, pro vytvoření trhu s elektřinou je to nutný krok. Vítají ho zejména firmy, které chtějí firmě ČEZ konkurovat dodávkami z vlastních zdrojů nebo dovoze m. „Je to de facto konec přenosového monopolu, uvádí například za První energetickou společnost Jan Kovařík. Oddělení přenosové soustavy sliboval před třemi lety už exministr průmyslu Vladimír Dlouhý, společnost ČEZ si však dohled nad přenosem zachovala prakticky dodnes. „Stále ještě rozhoduje o tom, koho do sítě pustí a koho ne, upřesňuje Kovařík.

Podle představitelů ČEPS je však přístup k přenosové soustavě pro jiné výrobce stejný jako u mateřské společnosti ČEZ. „Pokud splňují technické podmínky pro zapojení do přenosové soustavy, není v připojení tomuto subjektu bráněno a je jen jeho záležitostí, zda se uplatní i se svou výrobní cenou elektřiny, tvrdí ředitel sekce rozvoje ČEPS Vladimír Řezníček. Technické podmínky jsou zakotveny v návrhu Kodexu přenosové soustavy, to je v pravidlech, která byla zpracována podle požadavků Evropské unie.

K brodu ještě daleko.

ČEZ nyní částečně svůj vliv ztratí už tím, že se oddělí hospodaření přenosové soustavy. Jak výrobní náklady firmy ČEZ, tak i náklady na přenos bude možné lépe kontrolovat. „Je to velký krok kupředu, protože tak bude přenos ve v ysokonapěťové soustavě mnohem více transparentní, potvrdil i šéf Energetické regulační správy Petr Kacvinský.

Tato správa dosud funguje pod ministerstvem průmyslu a obchodu a ke skutečné nezávislosti má stejně daleko jako ČEPS. Podle Kacvinského se účetním oddělením ČEPS splní podmínky, které má pro volný trh i Evropská unie. „Směrnice EU hovoří o účetním oddělení přenosové soustavy a o oddělení managementu, vysvětluje. Obojí podle něj bude převedením majetku do ČEPS splněno.

Podle mnohých odborníků je však nynější změna pořád jen kosmetickou úpravou. Obávají se, že pokud bude ČEZ mateřskou společností přenosové soustavy, bude mít přednostní přístup do sítě vysokého napětí i nadále. ČEZ nyní pokrývá produkcí svých elekt ráren domácí spotřebu ze 77 procent, při větším uplatnění konkurenčních výrobců a dovozů by však jeho podíl mohl odhadem klesnout až k šedesáti procentům.

Boj o úplné oddělení.

Zájem na tom, aby ČEPS hned od začátku prokázal, že neprotěžuje jako zákazníka mateřský ČEZ, budou mít ovšem paradoxně obě jmenované firmy. Zatím totiž není rozhodnuto, zda se od elektrárenské společnosti ČEZ jednou přenosová s oustava neoddělí úplně. Jasno bude až po schválení energetického zákona, s jehož platností se počítá nejdříve na začátku roku 2001.

Paragrafované znění zákona by sice mělo být hotovo do konce letošního roku, bouřlivé diskuse se však předpokládají i později při projednávání v Parlamentu. „Právě v průběhu příštích měsíců se prokáže, nakolik je v nynějším uspořádání hospodaření ČEPS solidní, uvedl Kacvinský. K tomu, zda bude ze svého postu regulátora úplné vydělení přenosové soustavy mimo ČEZ prosazovat, se zatím odmítá vyjádřit. „Myslím, že to bude záležitost politického konsenzu, řekl.

Proti tomuto kroku ovšem už předem protestuje nejen společnost ČEZ, ale i její akcionáři. Pokud by se totiž ČEPS zcela osamostatnil a stál mimo, bude to pro elektrárenskou společnost výrazné oslabení. „Nejde o dělení majetku či akcií, ale už předem je jasné, že by hodnota firmy bez přenosové soustavy výrazně klesla, uvádí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Okamžité oddělení ČEPS je navíc prakticky neproveditelné, společnost ČEZ by totiž nebyla schopna zaplatit úvěry splatné při snížení základníh o jmění. A podle dřívějšího prohlášení představitelů firmy přijde ČEZ nynější účetní oddělení přenosové soustavy nejméně na miliardu korun (EURO 1/1999).

CIF24

Na základě přecenění vkládaného majetku na současnou tržní hodnotu se do dceřiné společnosti ČEPS převádí zařízení přenosové soustavy (zahrnující sítě 400 a 220 kV a některá vybraná vedení 110 kV), tedy majetek ve výši zhruba sedmnáct miliard korun.

Představitelé ČEZ zdůrazňují, že i v přenosové soustavě se skutečný trh uplatní, až budou stanoveny přesné tarify za přenos elektřiny a systémové a regulační služby. Návrh energetického zákona zatím počítá s regulovaným přístupem tře tích stran, tedy s povinností přepravit elektřinu pro kteréhokoli z dodavatelů a zákazníků. Ceny za přenos a další služby určí nezávislý regulační úřad, který bude zároveň dodržování cen i pravidel kontrolovat.

  • Našli jste v článku chybu?