Menu Zavřít

Konec papírování

22. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Česká národní zdravotní pojišťovna

KL24

PRAHA (bor) - Soutěž České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP) na dodávku systému a technologií pro digitalizaci dokumentů vyhrála v konkurenci dalších dvou firem společnost Siemens Business Services. Pojišťovně dodá technologii pro digitalizaci archivu a zavedení informačního systému pro zpracovávání nových dokumentů za 52,1 milionu korun. „Kromě různých bonusových nabídek, třeba programu na očkování dětí, nám úplná digitalizace datové základny umožní rychle reagovat na přání klienta,“ řekl týdeníku EURO ředitel pojišťovny Jiří Bek.
ČNZP vybuduje na pobočkách digitalizační pracoviště, kde zaměstnanci budou moci nově příchozí dokumenty okamžitě naskenovat a uložit do elektronického archivu. Doklady pak budou elektronicky sledovány, zpracovány do informačního systému a automaticky se propojí s příslušnými elektronickými virtuálními spisy, které budou k dispozici pracovníkům jednotlivých úseků a oddělení v ústředí i na pobočkách pojišťovny. „Podle našich analýz se po zavedení systému projeví úspory ve všech podobách správy centrálního archivu i některých spisoven díky odstranění pracného a prostorově náročného udržování spisů. Odpadne také tvorba a zakládání kopií některých dokumentů, čímž se výrazně šetří náklady na jejich kopírování, skladování a distribuci,“ dodal Bek.
Siemens Business Services má s podobnými zakázkami z veřejné správy zkušenosti. Společnost dodala například České správě sociálního zabezpečení řešení na digitalizaci dokumentů a jejich archivaci. Požadavkem bylo zpracovat doklady pro důchodovou agendu. Firma digitalizovala 30 milionů dokumentů a pro úřad také zachraňovala dokumenty postižené povodněmi. Siemens Business Services je součástí skupiny Siemens a zaměřuje se na poskytování IT služeb. Společnost dosáhla v roce 2003 tržeb ve výši 5,2 miliardy eur. V České republice patří Siemens Business Services s tržbami 826 milionů korun mezi pět největších systémových integrátorů.

  • Našli jste v článku chybu?