Menu Zavřít

Konec populační deprese. Estonců opět přibývá

20. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pobaltské republiky zaznamenaly v posledním čtvrtstoletí výrazný pokles počtu obyvatel. Zatímco Litva a Lotyšsko se dále vylidňují, Estonsku se podařilo toto prokletí zlomit. Loni vykázalo přírůstek tří tisíc obyvatel. Porodnost zůstává nízká, ale bohatnoucí země začíná být atraktivní pro ekonomické migranty – nejen z postsovětských zemí.

Opět nás přibývá, hlásí estonský statistický úřad. Jen loni v zemi podle předběžných odhadů přibyly tři tisíce obyvatel a celkové číslo vzrostlo na 1 318 700. Počet zemřelých sice převýšil statistiku narozených o dva tisíce, ale pět tisíc lidí v zemi přibylo díky migraci. Do pobaltské země se vrací část Estonců, která odešla za prací do severní a západní Evropy. Přicházejí však také noví zájemci o život v chladné, ale bohatnoucí zemí.

Podrobná data za loňský rok ještě nejsou k dispozici, ale podle starší zprávy estonského ministerstva vnitra se v letech 2015 a 2016 v zemi usadilo 18 tisíc nových obyvatel. Početně mezi nimi převažují Rusové a Ukrajinci, za nimi následují Finové, Němci a Lotyši. Přistěhovaly se však také stovky osob z exotičtějších zemí – hlavně z Nigérie, Indie a Číny.

Například Kanaďan bangladéšského původu Naeem Taldar si život v estonském hlavním městě Tallinnu pochvaluje. „Tuhle malou, chladnou zemi jsem si zamiloval. Vyplnění daňového přiznání zde v průměru zabere tři minuty. Tři minuty! Místní lidé jsou velmi inovativní – údajně proto, že je tu celou zimu tak chladno a temno, že se nedá dělat nic jiného než pracovat,“ uvedl Taldar na svém blogu.


Žijeme si lépe než Britové. Světové ekonomické fórum seřadilo státy podle inkluze

 Žijeme si lépe než Britové


Estonsko zaznamenalo sešup z počtu 1,57 milionu obyvatel v roce 1990 na 1,314 milionu v roce 2014. Pokles byl tažen hlavně odchodem části ruskojazyčného obyvatelstva, ale také snížením porodnosti v chaotické době po rozpadu Sovětského svazu. Od roku 2015 se podařilo počet obyvatel stabilizovat. To je výsledek, který mohou Litevci a Lotyši jen tiše závidět. Totéž lze říci o výši mezd v Estonsku, které jsou již vyšší než v Česku.

Počet obyvatel Lotyšska se snížil z 2,66 milionu v roce 1990 na současných 1,95 milionu lidí, v případě Litvy se jedná o propad z 3,7 milionu na 2,8 milionu lidí. Zatímco v 90. letech odcházeli pryč hlavně místní Rusové, Ukrajinci a Bělorusové, po vstupu pobaltských zemí do Evropské unie v roce 2004 začal odliv lidí za lépe placenou prací do Británie, Irska, Německa a Skandinávie. Problémem je také nízký počet narozených dětí a stárnoucí populace.

ebf - tip - debata

Čtěte také:

Česko na dálkový ovladač. Spuštění eGovernmentu brání lenost politiků

 eGovernment - ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).