Menu Zavřít

Konec šetření

13. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Výrobci vozů se zaměřují na kvalitu

PRAHA (tpk) - Doba frenetického snižování nákladů u výrobců automobilů skončila. Teď je prioritou kvalita. Takové výsledky přinesl průzkum poradenské společnosti gedas a firmy Fraunhofer IPK. Výsledky vyplynuly z dotazování u sedmi výrobců z Japonska, Spojených států a Německa.
Zlepšování kvality se objevilo jako jasně formulovaný strategický cíl ve všech dotázaných automobilkách. Výrobci považují za jeden z hlavních úkolů vývojové fáze dosáhnout co nejnižšího počtu funkčních poruch pramenících z rostoucího počtu elektronických systémů v automobilech. Přestože se snahy o úspory nevzdávají, jejich důležitost se posunula z prvních příček stejně jako zkracování doby dodání vozů na trh. Jednou ze strategií, s jejichž pomocí automobilky zdokonalují kvalitu a snižují náklady zároveň, je takzvaný frontloading. Fyzické vlastnosti dílů testují v simulacích na výkonných počítačích od počátku vývoje, což částečně nahrazuje výrobu fyzických prototypů, například u crash testů.
Průzkum odhalil i další trend. Outsourcing v dotazovaných automobilkách již nehraje takovou roli jako dříve a firmy se více spoléhají na své vlastní zdroje. Žádoucí úroveň outsourcingu ve výrobě nyní údajně představuje přibližně padesát procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).