Menu Zavřít

Konec skvělých časů. Chemičce Fosfa klesají tržby i zisk

13. 9. 2018
Autor: čtk

Břeclavská chemička Fosfa prožívá horší časy. Loňské hospodaření uzavřela se ztrátou půl milionu korun, přičemž tržby klesly o osm procent na 2,83 miliardy. O pouhé dva roky dříve přitom výrobce chemikálií na bázi fosforu utržil 3,6 miliardy a vytvořil čistý zisk 247 milionů korun. V meziročním srovnání se zhoršilo také hospodaření dceřiných podniků v Německu a Kazachstánu.

Možné vysvětlení - omezení výroby pod cizími značkami -nabízí podnik ve své právě vydané výroční zprávě. „V roce 2017 jsme se po ukončení výroby privátních značek primárně věnovali rozvoji vlastní značky ekologicky šetrných pracích a čisticích prostředků Feel Eco. Zaměřili jsme se také na rozšíření portfolia značky Feel Eco v oblasti kosmetiky,“ zmínil v úvodu výroční zprávy majitel firmy Ivan Baťka.

Do budoucna se chce Fosfa zaměřit na produkty s vyšší přidanou hodnotou a technologické novinky. Mezi ně patří i první vertikální farma v České republice. Slibuje produkci zeleniny bez použití pesticidů a s výrazně nižší spotřebou vody.

První vertikální farma u nás:

Oznámené výsledky se projeví i v žebříčku sta nejbohatších Čechů a Slováků, který týdeník Euro připravuje. Majitel Fosfy Ivan Baťka své místo v první stovce neobhájí. Nebude to jediný podobný případ. Mezi stovkou nejbohatších na rozdíl od loňska nebude třeba ani majitel Centropolu Aleš Graf či uhlobaron ve výslužbě Antonín Koláček.

Čtěte také:

Jeden odstín šedi. Němci přestávají vyrábět polystyren

Akcionáři Unipetrolu schválili vytěsnění minoritních vlastníků. Firma nabídne 380 korun za akcii

Šéf miliardového fondu Galacz: Chceme jedinečné české příběhy s globálním dosahem

WT100

Pravda vyjde najevo, říká exmanažer MUS a buddhista Koláček

 Antonín Koláček


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).