Menu Zavřít

Konec spořivého miliardáře

9. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Německý podnikatel spáchal kvůli finančním potížím sebevraždu

Ekonomická krize si dosud vybírala oběti především v podobě finančních propadů a propouštění. Bylo však jen otázkou času, kdy se objeví i ztráty na životech. Poslední z obětí se stal čtyřiasedmdesátiletý německý multimilionář Adolf Merckle, který neunesl problémy svého podnikového impéria a minulé pondělí si vzal život skokem pod vlak. Na kolejích nedaleko středoněmeckého městečka Blaubeuren skončil pozoruhodný příběh jednoho z nejvýznamnějších německých podnikatelů, jehož majetek loni odhadl americký magazín Forbes na 9,2 miliardy dolarů. To Merckleho zařadilo mezi sto nejbohatších lidí světa a zároveň mu vyneslo pozici pátého nejzámožnějšího občana Spolkové republiky Německo.

Spekulace na pokles Merckleho impérium s ročním obratem přes třicet miliard eur přivedly do potíží dvě hlavní operace: spekulace s akciemi automobilky Volkswagen (VW) a nákladné převzetí největšího německého výrobce stavebních hmot HeidelbergCement. Jako problematičtější se jeví především první operace, při níž Merckle spekuloval na pokles akcií největší evropské automobilky. Nicméně nastal pravý opak – akcie VW posílily až o tři sta procent, a dokonce na čas překonaly hranici tisíce eur (Společnost Porsche loni v říjnu uvedla, že hodlá ve VW v roce 2009 zvýšit svůj podíl na 75 procent. To vyvolalo paniku mezi spekulanty na pokles akcií, kteří začali prodané půjčené akcie hromadně skupovat zpět, čímž vyhnali jejich cenu vysoko nahoru). O kolik vlastně německý multimiliardář přišel při těchto spekulacích, není přesně známo. Oficiální stanovisko přiznává sumu ve výši stovek milionů eur, deník Die Süddeutsche Zeitung však psal až o miliardě.
Merckleho nepodařené hry na burze společně s miliardovými úvěry na převzetí firem HeidelbergCement a Hanson vytvořily bublinu, která v důsledku finanční krize praskla. Tyto půjčky, na jejichž základě německý miliardář získal většinový podíl v největším německém výrobci stavebních hmot, byly totiž zajištěny akciemi. Jejich hodnota však v důsledku světové hospodářské krize začala klesat a banky požadovaly dodatečné krytí, což přivedlo Merckleho skupinu do potíží. „Bankovní krize a problém finančních trhů vedly k nedostatku likvidity,“ řekl německému deníku Die Welt nejstarší syn zesnulého podnikatele Ludwig Merckle.

Jednoduchý recept na úspěch Právě Ludwig by měl být dle německých médií hlavním dědicem patriarchy. Avšak nahradit Adolfa Merckleho, který během čtyř desetiletí vytvořil konglomerát zaměstnávající sto tisíc lidí, nebude jednoduché. Vystudovaný právník Merckle za rychlý rozjezd svého podnikání vděčí jednoduchému nápadu, jenž si do Německa v šedesátých letech přivezl ze svých cest do USA. Místo drahého vývoje léků je chtěl kopírovat, a tím pádem nabízet levněji. Konkurence však Merckleho nebrala vážně a umožnila mu, aby z podniku s osmdesáti zaměstnanci zděděného po otci během krátké doby vytvořil jednoho z největších evropských výrobců generických léků. Právě tato společnost se pod názvem Ratiopharm stala zárodkem jeho budoucího impéria. V roce 1994 následovalo založení farmaceutického distributora – společnosti Phoenix, která nyní patří mezi tři největší dodavatele léků v Evropě. Poté přišel na řadu nákup producenta rolb i dalších speciálních vozidel Kässbohrer a výrobce elektromotorů VEM. Nakonec Merckle převzal většinu ve společnosti HeidelbergCement. Kromě toho získal podíly v provozovatelích lyžařských areálů či rozsáhlé lesní pozemky.

Milionář na kole Přitom byl Merckle dle listu Die Welt mužem dvou tváří. Navenek se rád ukazoval jako počestný a usedlý rodinný patriarcha, nicméně v obchodním životě se často nebál postupovat odvážněji než řada investičních bankéřů. Nepozorovaně se tak stal jedním z největších německých spekulantů a výnosy z burzovních obchodů investoval do dalšího budování firemního impéria. Přes rozsáhlé úspěchy v podnikání se však rozhodně nevyžíval v okázalosti. „Je lepší nechat mluvit a reprezentovat druhé a sám moci v klidu pracovat,“ řekl kdysi Merckle deníku Handelsblatt. Přitom jej ostatní podnikatelé často označovali za držgrešli a povídá se, že léta na setkání farmaceutických výrobců jezdil ve starém a rozhrkaném mercedesu, zatímco manažeři jeho konkurentů se předváděli v elegantních luxusních limuzínách. I v jeho domácí obci Blaubeuren v Bádensku-Württembersku jej spíše místní obyvatelé vídali jezdit na kole než vozem. Jediný luxus, který si Merckle dopřával, byly horské túry s ženou Ruth v Andách a Himálaji.
Sebevražda Merckleho je poměrně překvapivá. Jednání s třicítkou věřitelských bank, které průmyslník vedl téměř dva měsíce, se totiž na konci prosince dostaly do finále a finanční instituce přislíbily výměnou za kontrolu nad částí firem překlenovací úvěr 400 milionů eur. Nicméně zřejmě právě skutečnost, že o osudu svých společností nebude rozhodovat sám, starý pán neunesl a raději volil smrt. Zdá se, že šlo o plánovaný čin – Merckle si totiž vzal život pouhé dvě hodiny poté, co podepsal s bankami všechny důležité dohody otevírající cestu k sanaci podnikatelské skupiny. Merckleho smrt se v uplynulém týdnu stala hlavním tématem, kterým se němečtí manažeři a média zabývali. Motivy tohoto činu zůstaly hádankou i pro finančníky, kteří s ním dlouhé týdny seděli u jednacího stolu. Jaký vliv byl přisuzován tomuto rodinnému patriarchovi, ukazuje skutečnost, že během několika sekund po oznámení Merckleho sebevraždy se kurz akcií společnosti HeidelbergCement na burze krátkodobě zřítil o celých čtrnáct procent.

Přání patriarchy O dalším osudu Merckleho průmyslového impéria se zatím jen spekuluje. Jisté je jen to, že bude prodán výrobce generik Ratiopharm a z výnosu, který deník Financial Times Deutschland odhadl na dvě až tři miliardy eur, bude uhrazena část dluhů celé skupiny. Zároveň Merckleho syn Ludwig ohlásil odstoupení z čela rodinného holdingu VEM a nyní připravuje poradenská společnost KPMG sanační posudek, na jehož základě se po dohodě s věřitelskými bankami určí další postup záchrany jednotlivých společností. S Ludwigem Mercklem opustil výkonný management poslední člen rodiny. Tím se splnilo přání Adolfa Merckleho, který ohlásil odchod rodinných manažerů a oddělení operativního řízení od vlastnictví již loni na jaře.

Na pěti nohách Hlavní společnosti Merckleho skupiny
Název*Obor*Obrat (v milionech eur)*Merckleho podíl (v procentech)
Ratiopharm*farmacie*1800*100
Phoenix*velkoobchod s léky*21 600*100
HeidelbergCement*stavební hmoty*10 900*80
Kässbohrer*speciální vozidla*183,4*pod 50
VEM*elektromotory*287,5*100

MMF24

Vzestup a pád říše Adolfa Merckleho 1881 – V Ústí nad Labem vzniká společnost Adolf Merckle en gros pojmenovaná po dědečkovi nyní zemřelého podnikatele. V roce 1915 přebírá podnik Adolfův otec Ludwig Merckle.
1945 – Po vyvlastnění musí rodina ze Sudet odejít a ve středním Německu zakládá Ludwig Merckle novou firmu.
1967 – Adolf Merckle přebírá po otci firmu s 80 zaměstnanci.
1974 – Po cestě do USA zakládá Merckle společnost na výrobu generik Ratiopharm, prvním prodejním šlágrem se stal lék Paracetamol.
1994 – Založení velkoobchodu s léky Phoenix, jenž se během deseti let stává největším dodavatelem německých lékáren. Ve stejném roce kupuje Merckle osmisethektarový statek u Rostocku, který v roce 2007 hostí zasedání summitu G8.
1999 – Merckle vstupuje do výrobce rolb Kässbohrer.
2005 – Merckle přebírá většinu v největším německém výrobci stavebních hmot HeidelbergCement za 6,5 miliardy eur a zároveň dochází k akvizici britského konkurenta Hanson za 11 miliard eur.
2008 – Merckle propouští z vedení Ratiopharmu kvůli obchodním neúspěchům svého syna Phillipa.
Podzim 2008 – Merckle spekuluje na pokles akcií Volkswagenu, média odhadují ztrátu až na miliardu eur.
Prosinec 2008 – Merckle vyjednává s bankami o nových úvěrech.
5. leden 2009 – Banky potvrzují poskytnutí překlenovacího financování a Adolf Merckle páchá sebevraždu.
Pramen: Die Welt

V Česku je Merckleho skupina aktivní především ve výrobě stavebních hmot, distribuci léků a prodeji elektromotorů. - Společnosti Českomoravský cement, Českomoravský beton a Českomoravský štěrk v tuzemsku provozují dvě cementárny, více než 60 betonáren a 24 štěrkoven i pískoven.
- Distribuci léků zajišťuje velkoobchod Phoenix, který dle vlastních údajů kontroluje 44 procent trhu velkoobchodního prodeje farmaceutických přípravků.
- Své léky zde prodává i Ratiopharm. - Prostřednictvím společnosti VEM Tschechien působí na českém trhu rovněž výrobce elektromotorů VEM.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).