Menu Zavřít

Konec sporů na dohled

15. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Hyundai

EBF24

Stát uzavřel dohodu s nevládními organizacemi, které zdržovaly zahájení výstavby závodu společnosti Hyundai v severomoravských Nošovicích. Smír je zakotven v dokumentu nazvaném Deklarace porozumění. Uzavření dohody potvrdil frýdecko-místecký magistrát i ministerstvo průmyslu a obchodu. „Deklarace se týká především výstavby závodu Hyundai v Nošovicích. Má minimalizovat negativní dopady na život lidí v okolí a je kompromisem obsahujícím výrazné ústupky obou stran,“ řekla pro ČTK mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová.
Za nevládní organizace deklaraci podepsaly Ekologický právní servis, hnutí Beskydčan, Děti Země a Půda pro život. „Dohoda byla uzavřena již koncem minulého týdne v Praze během zasedání řídicího výboru pro přípravu průmyslových zón, jehož se zúčastnili také náměstci frýdecko-místecké primátorky Evy Richterové Petr Cvik a Michal Pobucký,“ říká mluvčí magistrátu Frýdku-Místku Kateřina Piechowiczová. Dohoda má v praxi umožnit urychlení výstavby obchvatu Frýdku-Místku.
Závod Hyundai v Nošovicích by měl vyrábět až tři sta tisíc automobilů a šest set tisíc převodovek ročně, výrobu by měl zahájit v roce 2008. Hyundai předpokládá, že do roku 2010 v Nošovicích zaměstná přes 3500 lidí. Dalších přibližně deset tisíc míst by mělo vzniknout u subdodavatelů a v terciální sféře.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).