Menu Zavřít

Konec sporu. VZP a Protonové centrum se dohodly na úhradě péče

29. 6. 2016
Autor: Protonové centrum

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a Protonové centrum Praha po několikaměsíčním intenzivním jednání podepsaly smlouvu o úhradě péče a zároveň dohodu o ukončení všech právních sporů.

Smlouvu s ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem podepsali majitelé Pavel a Václav Laštovkovi, řekla ředitelka protonového centra Iva Taťounová.

Majitelé podle této dohody nebudou uplatňovat vůči státu žádné nároky v souvislosti se smlouvou o smlouvě budoucí z roku 2006, kterou za VZP podepsal tehdejší nucený správce Antonín Pečenka. Dokument zaručoval centru na 15 let ročně miliardu korun za léčení 1600 pacientů. VZP jeho platnost zpochybnila a její postoj potvrdil rozhodčí soud.

Pro klienty VZP se níc nemění

„Podpisem smlouvy padla administrativní bariéra pro indikování protonové léčby, která doposud v rozhodování lékařů hrála podstatnou roli. Benefity léčby byly potvrzeny i na letošní celosvětové konferenci v Praze, které se zúčastnilo na 2000 odborníků, včetně českých,“ uvedla Taťounová.

„Pro klienty VZP se podpisem smlouvy nic nemění, stejně jako doposud, i nadále uhradí VZP protonovou terapii každému, kdo ji bude potřebovat a bude prokazatelné, že pro něj bude mít ve srovnání s jinými metodami jednoznačný přínos,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Uzavření smlouvy nepovažuje VZP podle něj za nic výjimečného ani zlomového. „Jde o dalšího poskytovatele péče, s nímž má VZP uzavřenou smlouvu - celkem jich je přes 40 tisíc,“ vysvětlil.

Smlouvu s protonovým centrem má už několik let všech šest zaměstnaneckých pojišťoven. I bez podepsané smlouvy posílala VZP pacienty s rakovinou na ozařování protony do pražského centra. Jen menší část pak do centra v Mnichově nebo jinam do zahraničí. „Celkem už protony bylo léčeno 155 klientů VZP, celkové náklady k dnešnímu dni činí 147 milionů korun, přičemž za léčbu čtyř klientů ještě nemá VZP faktury,“ upřesnil Tichý.

Podle podepsané smlouvy musí indikaci k léčbě v protonovém centru stanovit komplexní onkologické centrum. Není tedy možné, aby ji stanovilo centrum samo, pokud chce získat úhradu ze zdravotního pojištění. Indikace stanovila odborná společnost a jsou uvedeny ve vyhlášce.

Němeček chystá zvednout platy ve zdravotnictví o deset procent

Na platy bude. Stát přidá na zdravotní pojištění 3,6 miliardy

Šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček (Zdroj: čtk)

Nejčastěji se protony léčí v pražském centru na účet zdravotního pojištění nádory mozku a míchy, hlavy a krku a nádory hematoonkologické.

EBF24

O účinnost protonů vedou lékaři na celém světě spor. Pro některé nádory, například mozku a nádory v dětském věku, jednoznačně protony doporučují. Naproti tomu pro nádory prostaty či prsu je podle nich klasická fotonová léčba stejně účinná, přitom je výrazně levnější.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, funguje od prosince 2012, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).