Menu Zavřít

Konec státní podpory?

4. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Topolánek chce změnu ještě letos

Stavební spoření by už brzy mohlo přestat být tak výhodné, jako je tomu nyní. Alespoň to říká premiér Mirek Topolánek. „Zrušíme podporu na stavební spoření? Já jsem připraven. Dávno už to nemá charakter stavebního spoření,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Premiér ovšem neupřesnil, jak konkrétně si změnu představuje, pouze naznačil, že by to mohlo být už letos.
Ministr financí Miroslav Kalousek, do jehož resortu problematika spadá, však Topolánkova slova mírní. „Ministerstvo financí v tuto chvíli žádné návrhy na změny ve stavebním spoření nepředkládá,“ tvrdí šéf státní kasy. Podobně mluví i někteří zástupci stavebních spořitelen. „Nemáme žádné signály z vládních míst, že by se o takové změně vůbec uvažovalo, natož vážně jednalo,“ prohlásil marketingový šéf Českomoravské stavební spořitelny Rostislav Trávníček, jenž zásadně nesouhlasí, že by stavební spoření neplnilo svůj původní účel. Jasně to dokládá objem úvěrů ze stavebního spoření, které si lidé berou, tvrdí Trávníček.
Zrušení státní podpory by znamenalo jednoznačný pokles zájmu o tento druh spoření, shodují se zástupci spořitelen. Na druhé straně pro státní kasu by šlo o velkou úlevu. Na přímé podpoře stavebního spoření totiž z rozpočtu vyplácí stát ročně kolem šestnácti miliard korun. Daňové úlevy přijdou na další 1,5 miliardy.

  • Našli jste v článku chybu?