Menu Zavřít

Konec zlatých časů: Plzeňské Škodě prudce klesly tržby i zisk

7. 5. 2018
Autor: Eduard Erben/Mladá fronta

Škoda Transportation v posledním roce éry Krska, Čmejly a Koreckého zaznamenala pád tržeb o čtvrtinu. Zisk klesl dokonce o 58 procent.

Plzeňský výrobce vlaků, tramvají a trolejbusů Škoda Transportation prožívá horší časy. Za loňský rok vydělal 712 milionů korun po zdanění, což představuje více než poloviční propad oproti zisku 1,7 miliardy korun o rok dříve. Tržby se v meziročním srovnání propadly o 25 procent na 11,8 miliardy korun.

Jak se lze dočíst ve výroční zprávě za rok 2017, úbytek tržeb firma zaznamenala hlavně na domácím českém trhu – meziročně o 54 procent. Propadl se odbyt tramvají, lokomotiv a příměstských vlaků, tržby dceřiných firem Pars nova a Škoda Vagonka klesly na méně než polovinu stavu z roku 2016. Lépe se dařilo dceřiné společnosti Škoda Electric, která těžila z rostoucího zájmu o škodovácké trolejbusy.

 Škoda Transportation

Vývoj zisků a vyplacených dividend ve Škodě Transportation v letech 2011-2016

Loňský rok byl poslední, kdy Škodu Transportation vlastnila skupina investorů vedená Tomášem Krskem, Markem Čmejlou a Michalem Koreckým. Jejich éra byla spojena s vyplácením vysokých dividend. V součtu za roky 2011 až 2016 se jednalo o 19,7 miliardy korun. Loni již na výplatu dividend peníze nezbyly, tak si členové představenstva a dozorčí rady aspoň rozdělili 111 milionů korun na odměnách.

Podle dohody uzavřené loni v listopadu koupila plzeňskou Škodovku skupina PPF nejbohatšího českého byznysmena Petra Kellnera. K převodu akcií na nového vlastníka došlo 25. dubna. Jak se lze ve výroční zprávě dočíst, původní vlastníci museli před prodejem podnik „vyleštit“ - například odpuštěním úvěrů v objemu 3,2 miliardy korun a navýšením vlastního kapitálu o 4,2 miliardy.

EBF24

Čtěte také:

Vlaky za 160 milionů eur. Škoda Transportation dodá na Slovensko soupravy RegioPanter

 Železniční souprava RegioPanter


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).