Menu Zavřít

Konečně!!!

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Policie si za razii na ministerstvu obrany chválu nezaslouží

Razie na obraně? KONEČNĚ!!! Roky a roky se mezi zasvěcenými mluví o tom, kdo, kým a proč byl na ministerstvu obrany zkorumpován. Někdy padaly směšně nízké, jindy zase astronomické částky. Roky a roky se jedním dechem dodává, že stejně nikdo nikomu nic nedokáže, protože úředníci byli opatrní. Nic nepodepisovali, nastrkovali za sebe podřízené… Roky a roky útočí politické strany, které ministerstvo obrany neovládají, na politické strany, které mu naopak vládnou, a obviňují je z korupce. Každý nový ministr obrany slibuje, jak s korupcí zatočí, a každý končící ministr vysvětluje, proč se mu to nepodařilo. Možná už konečně nastal obrat. Česká policie se zřejmě inspirovala u svých britských kolegů, kteří pracují na kauze zbrojovky BAe Systems. Razie, domovní prohlídky a zatýkání jsou v Anglii na denním pořádku. Policisté se nebojí ani vlivných zbrojařských magnátů, ani politiků a úředníků.
Tuzemská policie zatím provedla razii u několika současných i bývalých funkcionářů ministerstva obrany a zaměstnanců soukromých firem, kteří se podíleli na rekonstrukci a prodeji vojenských nemovitostí. Operace se zúčastnilo na sto osmdesát detektivů. Akce prý byla úspěšná, důkazy byly zajištěny. Tak to má být. Ale policie si přesto žádnou chválu nezaslouží. Takový drsný přístup totiž musí být v zemi prorostlé korupcí běžným standardem, nikoli vzácnou výjimkou. Nikdo si přece nemůže myslet, že podplacený úředník přijde po předvolání na služebnu, a když na něj vyšetřovatel uhodí, hned se přizná. Nesmysl. Přesto to tak až donedávna fungovalo.
Inspekce ministra obrany, vojenská kontrarozvědka i policie musí získávat důkazy přímo na místě činu. Musí probíhat razie a domovní prohlídky. A vyšetřovatelé se nesmějí bát politických tlaků. Pak snad rozkryjí i další podezřelé případy. Třeba gripeny…

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).