Menu Zavřít

Konečně!

30. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Grandi Stazioni, České dráhy

Od vítězství italské společnosti Grandi Stazioni v soutěži Českých drah na revitalizaci a pronájem železniční stanice Praha Hlavní nádraží uplynuly čtyři roky. Minulý týden mohl ředitel Grandi Stazioni Enrico Aliotti konečně oznámit, že firma získala všechna potřebná povolení pro zahájení rekonstrukce. Začátek stavebních prácí ohlásil na 14. prosince. „Rekonstrukce pražského hlavního nádraží je pro nás velkou výzvou. Krása secesní architektury musí být v souladu s moderním fungováním nádraží jako místa, které budou vyhledávat cestující i obyvatelé centra Prahy. Chceme nádraží začlenit do života metropole,“ uvedl Enrico Aliotti.
Opravy nádraží, které se uskuteční za plného provozu stanice, jsou rozloženy do pěti let. Jako jedny z prvních budou rozšířeny a modernizovány prostory sloužící k odbavení cestujících. Již po první etapě výstavby by se měly České dráhy starat o pasažéry v novém centru pro odbavení cestujících. V prostorách železniční stanice budou zřízeny nové služby, například banky, cestovní agentury nebo poskytování informací. Návštěvníci si budou moci nakoupit v renovovaných a rozšířených komerčních prostorách. Grandi Stazioni Česká republika ve spolupráci s radnicí Prahy 1 zároveň připravuje obnovu přilehlých Vrchlického sadů, které jsou vstupní branou k nádražní budově. Hlavní nádraží je se sto tisíci odbavených cestujících denně největší stanicí Českých drah.
Investice do rekonstrukce nádraží dosahuje jedné miliardy korun, z toho je zhruba polovina financována Živnostenskou bankou. Grandi Stazioni bude mít stanici v pronájmu třicet let. Revitalizaci provede Metrostav. Grandi Stazioni je společností skupiny italských státních železnic (Ferrovie dello Stato) a je odpovědná za revitalizaci a správu sítě tvořené hlavními italskými železničními stanicemi. Ve firmě má podíl i Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

  • Našli jste v článku chybu?