Menu Zavřít

Konečně dohoda

30. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Hyundai

EBF24

PRAHA (tos) - Půlroční vyjednávací maraton je u konce. Jihokorejská automobilka Hyundai Motor na počátku posledního březnového týdne definitivně potvrdila, že svou první továrnu na území EU postaví v Nošovicích na severní Moravě. „Česká republika je tím správným místem pro náš projekt. Hodláme zde investovat 800 milionů až miliardu eur a po zahájení výroby produkovat 300 tisíc vozů ročně,“ řekl v Praze viceprezident firmy In-so Kim.
Stavba továrny by měla začít v polovině letošního roku, s výrobou by Hyundai rád začal v roce 2008. Součástí plánované investice je také vybudování závodu na výrobu převodovek s kapacitou 600 tisíc kusů ročně. Ten by měl zásobovat kromě Nošovic i továrnu sesterské automobilky Kia v 70 kilometrů vzdálené Žilině.
Z celkové miliardy eur by samotná stavba továrny měla přijít na zhruba třetinu částky (300 milionů eur), polovinu sumy mají spolknout investice do výrobních technologií, zbývající částka připadne na dokončení vývoje modelů a marketing. Nová továrna má zaměstnat zhruba tři tisíce lidí. Dalších až dvanáct tisíc lidí najde práci u dodavatelských firem a ve službách pro automobilku.
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban očekává, že automobilka by měla zlepšit výkonnost české ekonomiky o 1,5 procentního bodu. Tvrdí, že plná výroba v nové továrně bude znamenat zlepšení bilance zahraničního obchodu zhruba o 54 miliard korun.
Česko zatím podepsalo s firmou Hyundai memorandum o investici. Samotná smlouva o investici má být parafována v polovině května poté, co ji schválí vláda, moravskoslezské zastupitelstvo a představenstvo automobilky. Hyundai plánuje na severu Moravy dvě modelové řady. Pravděpodobně se bude jednat o SUV odpovídající současnému typu Tuscon a nový model střední třídy, nástupce Elantry.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).