Menu Zavřít

Konečně na Pardubicku

12. 3. 2018
Autor: Euro.cz

Podnik Dašické sklepy má velké štěstí na prostor. Už téměř rok tu navíc dělají i vlastní pivo

Je to opravdu zajímavé. I když tahle rubrika funguje už od začátku loňského roku, až nyní jsem poprvé zavítal do Pardubického kraje. A rozhodně ne kvůli tomu, že bych byl z Hradce Králové nebo se regionu záměrně vyhýbal. Pardubicko prostě patří k oblastem, kde minipivovarský boom nebují tolik jako v jiných částech republiky.

Od loňského května zdejší poměrně chudou nabídku rozšířil Pivovar Dašice.

Restaurace stejného jména sice v historických klenutých sklepech dávno zaniklé varny funguje už od roku 2011, vařit pivo se tu však začalo až před deseti měsíci.

„Jsem zastáncem klasického spodně kvašeného piva“ vysvětluje zdejší sládek Oldřich Záruba, proč v Dašicích nevaří žádný svrchně kvašený speciál.

Záruba se v pivovarnictví pohybuje od roku 1975, sládkuje nejen v Dašicích, ale i v mnohem větší Chotěboři, kde je jeho hlavní útočiště. Ještě předtím, než se rozjela výroba v Dašicích, vařil proto piva pro tamější restauraci ve své domovské varně.

„Je tam sice kapku jiná voda, ale velký vliv to nemělo“ popisuje okamžik, kdy svou recepturu přenesl do Dašic. Díky moderním vymoženostem může tamější výrobu sledovat i ze „svého“ chotěbořského pivovaru. „Na technologii se můžu dálkově připojit a kontrolovat ten proces“ popisuje Záruba.

Jak doplňuje manažer pivovaru Tomáš Pavelka (na snímku), i když třeba přes zimní měsíce by mohli dašické pivo dodávat také do jiných restaurací, během jara a léta to není reálné. Restaurace je totiž vyhlášeným svatebním místem. A proto zatím není ve hře, že byste na desítku či dvanáctku Oldřicha Záruby mohli narazit jinde než přímo v restauraci Dašické sklepy.

Desítka pro cyklisty

Zdejší desítku, tedy Dašické světlé, sám sládek popisuje jako lehké pivo připravené především pro osvěžení cyklistů, kterých se po rovinkách okolo Dašic v teplých měsících prohání hodně. Pivo se 3,9 procenta alkoholu slabě voní sladem, v chuti příliš nerezonuje hořkost ani říz. Jde prostě o výčepní určené především k osvěžení nebo jako doplněk k zapití jídla.

To Dašický ležák ozdobený 4,8 procenta alkoholu poslouží jako dobrý důvod k delšímu posezení i sám. Provází jej silný sladový odér, hned první doušek odhaluje plnost ležáku, ve svěží chuti se silně dere na povrch i hořkost. Pivo má velmi dobrou pitelnost. '

FIN25

Pivovar Dašice Komenského 27, Dašice sládek: Oldřich Záruba nabídka: spodně kvašená piva a speciály prodej piva: ve skleněných a PET lahvích v restauraci Dašické sklepy co doporučujeme: plný Dašický ležák otevřeno: Po 11.00-15.00, Út-Čt 11.00-22.00, Pá-So 11.00-24.00, Ne 11.00-21.00

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?