Menu Zavřít

KONEČNĚ NA STOLE

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

R e v i t a l i z a c e

Z rozhodujících pasáží, které zveřejňujeme, je zřejmé, že projekt počítá jen s minimální účastí státu a celý program má realizovat Rozvojová agentura (RA), kterou by podle šestistránkového návrhu vládního usnesení, který má týdeník EURO k dispozici, měla do konce dubna založit Konsolidační banka (KOB) jako dceřinou firmu. Jejími podílníky by se měly stát i velké banky a finanční instituce, jako je EBRD a IFC. Do konce roku by státní podíl v RA měl klesnout pod 50 procent. Program si klade za cíl nejen podpořit životaschopné části podniků a najít pro ně vhodné vlastníky, ale také při tomto procesu utlumit bezperspektivní výroby. Projekt by měl být ukončen v době, kdy ČR vstoupí do EU.

Při projednávání programu lze očekávat střet mezi ministry, neboť Grégr již několikrát zopakoval, že hodlá hájit a prosazovat své názory. Proti mysli mu bude hrozící rozbití velkých společností na menší prodejné podniky. V jeho verzi by stát měl nalévat peníze do současných společností a úzce spolupracovat s dosavadními vlastníky.

redakce

ZÁSADY REALIZACE PROGRAMU ROZVOJE VÝZNAMNÝCH ČESKÝCH PODNIKŮ

Účast v projektu

O účasti v programu rozhoduje management Rozvojové agentury (RA) na základě vstupního hodnocení životaschopnosti a firemního auditu. Podmínkou účasti ve schvalovacím procesu je ochota věřitelů i vlastníků pro spolupráci, jejímž výsledkem bude, že RA bude disponovat rozhodujícími pohledávkami vůči podnikům a kapitalizací jejich části, anebo jiným způsobem získá alespoň 51 % (lépe však 67 %) akcionářských práv. Do programu může být zahrnut též podnik v konkursu.

Předpokládá se, že do programu budou RA vybrány velké podniky (úvěry přes dvě miliardy, nebo zaměstnanost nad 2000 pracovníků) s multiplikačním efektem pro českou ekonomiku, které v současné době nejsou schopny dostát svým závazkům vůči bankovním i nebankovním věřitelům. S uvažovanými prostředky se předpokládá účast cca osmi až patnácti velkých podniků.

Postup práce Rozvojové agentury

RA bude řízena manažerem vybraným v mezinárodním výběrovém řízení. Předpokládá se, že manažerem bude některá investiční banka s dobrou pověstí. Rovněž se předpokládá, že manažer RA kapitálově vstoupí do této agentury.

RA vedle představenstva a dozorčí rady bude mít úvěrový výbor. Odkoupí pohledávky od věřitelů po odsouhlasení projektu úvěrovým výborem, respektive vládou v případě, že realizace projektů vyžaduje poskytnutí čerstvých finančních zdrojů s částečnou garancí státu. Po odsouhlasení projektu úvěrovým výborem, respektive vládou (v případě projektů se státními garancemi) RA odkoupí pohledávky od věřitelů. Cena individuálních pohledávek bude stanovena nezávislým auditorem s přihlédnutím k finanční situaci podniku a kvalitě zajištění pohledávek. RA zaplatí první část ceny po převodu pohledávek, druhou za delší časové období, cca dva roky. Třetí část bude vyplacena po ukončení činnosti RA. Na čistých výnosech z realizace aktiv bude závislá podstatná část odměny manažera RA.

Čisté výnosy náležící správci jsou spravovány vládou odsouhlasenou třetí stranou. Mohou být vyplaceny až k datu likvidace společné platformy. V případě předčasného rozvázání kontraktu se správcem pro porušení smluvních povinností je podíl na čistých výnosech předem dohodnutým způsobem krácen. RA bude využívat zejména následujících postupů restrukturalizace dluhů kapitalizací pohledávek a institutu nuceného vyrovnání. Účast státu, respektive státních garancí, při poskytování úvěru bude navrhována ve výjimečných případech; realizace takovýchto projektů musí být jednotlivě schválena vládou.

Zřízení Rozvojové agentury

K realizaci rozvojového programu se navrhuje ustanovit RA jako akciovou společnost. Navrhuje se, aby tato agentura byla založena státní KOB se základním kapitálem 100 milionů korun. Při zvyšování základního jmění se předpokládá účast zahraničních finančních institucí, zejména EBRD, IFC a dalších. Činnost RA bude zabezpečena správcem vybraným ve výběrovém řízení z řad renomovaných investičních bank. Vypracování návrhu smlouvy se správcem a návrh podmínek jeho výběru bude připraven podle předběžných dohod ve spolupráci s EBRD. Předpokládá se finanční účast správce v RA. Správce bude za svou činnost dostávat měsíční fixní odměnu, podstatná část jeho odměny bude závislá na čistých výnosech agentury z realizace jednotlivých případů s výplatou k datu ukončení činnosti RA.

Orgány Rozvojové agentury

* představenstvo složené z vedení RA

* dozorčí rada složená ze zástupců vlády; vláda bude držitelem akcie se zvláštními právy (zlatá akcie)

* úvěrový výbor složený ze zástupců bank, které vložily pohledávky do agentury, zástupce správce a akcionářů RA

Představenstvo

Bude složené ze zástupců správce a bude zodpovídat za přípravu projektů, jejich realizaci a hospodaření RA.

Dozorčí rada

Bude složená ze zástupců vlády, rozhodovat o výběru správce RA, výběru auditora pro kontrolu RA, prostřednictvím auditora kontrolovat hospodaření RA.

Úvěrový výbor

Bude projednávat a s konečnou platností schvalovat projekty; projekty, ve kterých budou navrhovány státní garance, bude předkládat ke schválení vládě prostřednictvím předsedy dozorčí rady RA.

Financování Rozvojové agentury

Financování bude zajištěno úpisem se splacením základního jmění včetně emisního ážia akcionáři.

* další zdroje likvidačních prostředků na úhradu první splátky získá RA sekuritizací přebíraného portfolia (proti získaným pohledávkám, které přecházejí do aktiv, RA emituje do určitého procenta tržního ocenění aktiv obligace, jež jsou umístěny na mezinárodních finančních trzích bez státní garance)

ebf - tip - debata

* bude-li pro úspěšnou realizaci individuálních rozvojových projektů řízených a vlastnicky kontrolovaných RA zapotřebí získat čerstvé peníze, může vláda ve výjimečných případech, na základě individuálního projednání poskytnout garanci ve výši až 50 procent

redakčně kráceno

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).