Menu Zavřít

KONEČNĚ NOVÝ VLASTNÍK

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikacja Polska

ebf - tip - debata

Závěrečný souboj o pětadvacet až pětatřicet procent akcií polské telekomunikační společnosti TPSA svedou France Télécom a Telecom Italia. Tyto firmy byly minulý týden varšavským ministerstvem privatizace doporučeny jako nejlepší uchazeči. Vítěz, jenž by měl být znám ještě tento týden, zaplatí až čtyři miliardy dolarů.
Tendr na privatizaci TPSA byl vyhlášen letos v lednu již po druhé. Ten předešlý skončil nezdarem, neboť z něj postupně odstupovali jednotliví zájemci. Jako důvod uváděli, že soutěž nemá průhledná pravidla a rovněž se jim nelíbilo, že Varšava neřekla, jakým tempem se bude liberalizovat trh telekomunikačních služeb. V prosinci nakonec zbyl France Télécom, který však nabídl cenu, s níž nebyla vláda spokojena.
Opakovaný tendr přilákal čtyři nabídky a podle odborníků v něm polská vláda měla lepší vyjednávací pozici než v tendru prvním. Akcie TPSA totiž utěšeně rostou a jejich kurs přesáhl 39 zlotých.
TPSA kontroluje 98 procent polského trhu pevných spojů. Tento gigant, podle tržní kapitalizace největší v Polsku, trpí přezaměstnaností, takže se předpokládá, že ze současných 73 tisíc pracovníků bude muset v několika následujících letech odejít asi třetina. V přepočtu na jednu hlavní telefonní stanici TPSA dosahuje průměrného příjmu 300 dolarů, kdežto němečtí operátoři kolem 900 dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).