Menu Zavřít

KONEČNĚ V USA

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

NTT DoCoMo

TOKIO (FT, WSJE) – Po dlouhých měsících vyjednávání se konečně japonskému operátorovi číslo jedna – DoCoMo podařilo najít partnera ve Spojených státech. Tento čtvrtek by měla být uzavřena dohoda, na jejímž základě získají Japonci patnáct až dvacet procent akcií AT&T Wireless, části AT&T zaměřené na bezdrátovou telefonii. Zdroje blízké jednání uvádějí, že za vysněný podíl zaplatí devět miliard dolarů. Strategie japonské DoCoMo pokládá trh mobilních telefonů ve Spojených státech za klíčový pro další rozvoj a rozšíření globál–ních aktivit.

S DoCoMo na americkém trhu mobilních telefonů a služeb dlouho nikdo nechtěl spolupracovat. Již před časem zkrachovala jednání s SBC Communications a BellSouth o obdobný podíl v jejich joint–Venture Cingular Wireless, stejně skončil i pokus o spolupráci s VoiceStreamem.

WT100

Kouzlo AT&T pro Japonce není jen v její dobré pozici na domácím i světovém trhu (i když akcie firmy jsou letos na polovině loňské hodnoty, a vedení se proto rozhodlo o rozdělení na čtyři části – EURO 44/2000). Ve Spojených státech totiž pouze AT&T a Cingular používají standard TDMA. Její upgrade W–CDMA užívá DoCoMo pro svou vlastní síť třetí generace mobilů v Japonsku.

DoCoMo v posledních měsících usiluje o rozšíření svého mezinárodního vlivu. V Evropě už spojila síly například s KPN nebo Hutchisonem, v Japonsku pak s tamní pobočkou America Online.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).