Menu Zavřít

Konflikt mezi šéfy ERÚ se stupňuje. „Neposlušný“ radní Košťál přišel o kompetence

22. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Činnost Energetického regulačního úřadu ochromují spory mezi vedoucími pracovníky. Člen Rady ERÚ Vratislav Košťál byl podle zjištění webu Euro.cz zbaven pravomocí v oblasti vedení sekce legislativně-správní. Dokonce přišel o vedení sekce pro vědu a výzkum, jejíž vznik sám inicioval. Svou moc na úřadě posiluje dvojice Vladimír Vlk a Vladimír Outrata, zbývající tři členové jsou upozaďováni.

Důkazem pro výše zmíněná tvrzení může být nově zveřejněná organizační struktura Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Zatímco Vladimír Vlk má pod sebou celou oblast elektroenergetiky i kontrolu energetických podniků, další radní se musejí spokojit se skromnější oblastí působnosti. Košťál již přímo neřídí žádnou oblast působnosti ERÚ. Sekci legislativně-správní má nově pod dohledem celá rada, oblast vědy a výzkumu skončila v širokém portfoliu radního Vlka.

„K přechodu sekce legislativně správní v rámci gescí radních ERÚ skutečně došlo. Nejedná se o trest za jakékoliv pochybení, ale systémový krok, který souvisí s dlouhodobými změnami vyvolanými největší proměnou za dobu fungování ERÚ. Větší kompetence získávají ředitelé sekcí a odborů, radní se primárně věnují dohledové činnosti. Pan radní Vratislav Košťál je i nadále členem Rady ERÚ. Dohled nad aktivitami zmiňovaných útvarů tak bude vykonávat i nadále,“ reagoval na zaslané dotazy tiskový mluvčí ERÚ Michal Kebort.


Odcházení Aleny Vitáskové. Kontroverzní šéfka ERÚ za sebou nechává spoušť

 Alena Vitásková


Podle informací webu Euro.cz vládne na úřadě napjatá atmosféra. Přispívá z němu i fakt, že současní radní mají různě dlouhá funkční období (od jednoho roku do pěti let), přičemž jako první má k 31. červenci skončit právě Vratislav Košťál. Energetický zákon počítá s tím, že ERÚ bude řídit pět rovnocenných radních. Realita je ovšem taková, že někteří členové Rady ERÚ si jsou „rovnější“ než jiní.

Pětičlenná Rada ERÚ nastoupila do funkce v srpnu loňského roku, kdy po šesti letech skončil mandát předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové. Radu tvoří předseda Vladimír Outrata a čtyři členové – Vladimír Vlk, Rostislav Krejcar, Vratislav Košťál a Jan Pokorný. Od vzniku rady si vláda slibovala zavedení kolektivního rozhodování po vzoru České národní banky a Českého telekomunikačního úřadu.

CIF24

Dále čtěte:

Skutek se nestal. Soud osvobodil Vitáskovou v kauze licencí pro solární elektrárny

Solární byznysmen Zemek: Nechci být obětním beránkem

 Zdeněk Zemek


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).