Menu Zavřít

Konflikt s USA si nemůžeme dovolit, prohrály by obě strany, tvrdí čínský šéf diplomacie

8. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy a Čína si nemohou dovolit rozdmýchat vzájemný konflikt, protože by znamenal porážku obou stran, tvrdí čínský ministr zahraničí Wang I. Zároveň vyzval světové lídry, aby odmítli protekcionismus, jehož zastáncem je nový americký prezident Donald Trump.

„Žádný konflikt mezi Čínou a USA nesmí nastat, protože by prohrály obě strany a ani jedna si to nemůže dovolit,“ řekl Wang novinářům po setkání s australskou ministryní zahraničí Julií Bishopovou.

Čínský ministr tak udělal další krok ke zmírnění napětí mezi oběma zeměmi, které na začátku prosince vyvolal Trumpův telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu a posléze i hrozba uvalení tarifů na čínský dovoz. Právě čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo USA k pokračování politiky jedné Číny.


Přečtěte si komentář Ilony Švihlíkové o čínské ekonomice:

Ilona Švihlíková: Nový čínský normál

Čínští dělníci, ilustrační foto


Ačkoliv se Wang snažil obrousit hrany napjatých vztahů, proti Trumpovi se v jedné věci vymezil. Vyzval totiž světové lídry, aby odmítli protekcionismus, který Trump svým heslem „Amerika na prvním místě“ podporuje. Podle Wanga je důležité zavázat se k otevřené světové ekonomice.

Ke kritice ohledně čínské rozpínavosti Wang poznamenal, že Čína rozhodně nechce nikoho nahrazovat ani vést a poukázal na to, že síla země je stále omezená a musí se zaměřit hlavně na vlastní rozvoj. Zřejmě tak reagoval na prezidenta země Si Ťin-pchinga, který na lednovém Světovém ekonomickém fóru v Davosu naznačil, že by Čína chtěla mít ve světě větší roli.

EBF24

Dále čtěte:

Čína blokuje akvizice v zahraničí. Firmy musely zrušit dohody za téměř dva biliony

Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za 26 let

Číňané přestávají nakupovat reality. Bojí se trestu komunistů

Žádné dluhy v dolarech. Čínu opouštějí stamiliardy

 čínská měna Jüan


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).